Gokväll!

 • Veckan är snart slut och det är därför dags att välja ut de viktigaste händelserna från veckan som gick, och förklara dem utifrån fakta. Det tar 4 minuter att läsa.‌‌‌‌
 • Idag gör vi ett försök att förklara EU. Läs också vår om vad vår korrespondent i Bryssel har att säga om att förklara något som relativt få svenskar har koll på.
 • Det är våra läsare som gör Vad Vi Vets förklaringar möjliga. Visste du att en prenumeration kostar mindre än 3 kr/dag och att den ger dig obegränsad tillgång till alla våra förklaringar?

Den Europeiska unionens historia

En kort genomgång av EUs tidiga historia

Med anledning av att det idag är Europadagen är det relevant att se hur allt började.

 • Från kol- och stålgemenskap till en union av länder. Idag handlar EU handlar mindre om storvulna deklarationer om fred på jorden och mer om grå byråkrati kring fiskekvoter och sockertullar. Men det började annorlunda. Här är vad vi vet.
 • Fredsprojektet. Om du inte orkar läsa allt kan vi rekommendera vår snabba med grundliga genomgång som stories på vår politikkanal på Instagram: vvv.politik. Klicka här för att se.
 • Grunden till dagens EU lades redan på 1950-talet, och systemet med en fördelning av lagstiftande och ansvar mellan flera institutioner har visat sig fungera bra. Här är vad vi vet.
Foto: Fredrik Persson / TT
 • Om att få något gjort i EU. I Sveriges andra parlament fattas lagar som ligger till grund för 30 procent av de lagar som fattas i Riksdagen och upp till 50 procent på kommunal nivå. I senaste avsnittet (nr 68) av vår förklarande podd "Perspektiv" förklarar Alice Bah Kuhnke hur parlamentet funkar i praktiken. Du hittar avsnitt överallt i alla appar där du hittar poddar: Spotify, Apple Podcaster, Acast, Google Podcaster m.fl.
 • Om att förklara EU Vi bad Sigrid Melchior, vår medarbetare i Bryssel, om att reflektera över arbetet med att bevaka Sveriges andra parlament. Här är vad hon gör.

Sugen på sommarstuga?

Under 2020 blev semester en grej och intresset för att äga en sommarstuga ökade markant. Det genomsnittliga fritidshuset i Sverige kostar 2,6 miljoner.

 • Passar det dig? Vi har sammanställt frågorna du ska ställa dig för att veta om sommarstuga är din grej. Här är vad vi vet.
 • Har du råd? Kostnaden för ett sommarhus är mer än bara priset du betalar vid köpet. Vi går igenom allt du behöver tänka på och tipsar om möjliga intäkter. Här är vad vi vet.

Veckans bildval

En demonstrant kastar tillbaka en tårgaspatron till polisen under en demonstration i Bogota tidigare i veckan. Våldsamma protester har lamslagit många städer i Colombia de senaste veckorna. Demonstrationerna började den 28:e april och var inledningsvis en reaktion på den skattereform regeringen hävdade var avgörande för att få landets ekonomi på fötter igen. Trots att president Ivan Duque drog tillbaka förslaget förra söndagen har protesterna vuxit till ett bredare uttryck för missnöje med regeringen. Ökade klyftor, ökad fattigdom i spåren av coronautbrottet i landet och långsam covid-vaccinering och är några av de teman som återkommer. Hittills har två dussin personer dött och fler hundra skadats. Foto: Fernando Vergara/ AP via TT.

Vad var egentligen det nya i integrationsförslaget?

Migrationspolitiken var en av de hetaste ämnena som diskuterades i partiledardebatten i SVT förra söndagen. Men vad var egentligen nytt?

 • Få nyheter. Det förslag som L, M, KD och SD presenterade innehöll dock få nya sakpolitiska förslag. Här är vad vi vet.
 • Synen på invandring i Sverige En central fråga i den svenska integrationspolitiken är goda intentioner. Men det kan också vara de som förhindrat integration i praktiken. Här är vad vi vet.

Det här kräver också en förklaring

 • Elektrifiering på gång. Mest sålda bilen i Sverige under april var elbilen Volkswagen ID 4. Hur ska elektrifieringen av fordonsparken egentligen gå till, och vilka krav ställer det på samhället? Vi frågade en av landets främsta experter på elektrifierad mobilitet, Sofia Granfors. Här är vad vi vet.
 • Så köper du bolag – till rätt pris. När vi hör talas om företagsuppköp handlar det nästan uteslutande om stora bolag. Jätteaffärer och jättesummor. Men de är snarast undantagen. Oftast handlar förvärv om företag i en helt annan skala. Här är vad vi vet.
 • Siktar du på Beach 2021? Hur mycket - räknat i minuter - måste man träna om man vill tappa vikt? Här är vad vi vet.

Låt dina vänner få veta vad vi vet

Det vanligaste sättet som folk upptäcker vårt populära veckobrev är via rekommendationer. Kan du bidra till det? Jag har till och med förberett en kort text som du kan kopiera och använda.

Veckobrevet från @vadvivet ger mig förklaringar av veckans viktigaste händelser varje söndag - på under 5 minuter. Om du är vetgirig och inte redan prenumererar missar du faktiskt något. https://vvv.se/veckobrevet

Tack på förhand!


🙌 Det var allt för den här veckan!

Detta var mitt urval av det viktigaste du behöver veta om veckan som gick. Vi hörs nästa helg! Som vanligt vill jag tacka alla betalande prenumeranter! 👏 Det är ni som gör det möjligt för oss att skapa opartisk, faktabaserad journalistik och leverera den till tio tusen inboxar varje helg.

Vi hörs nästa helg!

/Per Grankvist
redaktör Vad Vi Vet