Young teen doing schoolwork at home after UK schools close due to the Coronavirus.
Foto: Annie Spratt / Unsplash

Läxläsningsmetoderna som fungerar

Att hjälpa barn med läxorna är en del av att vara förälder, även om man som jag inte är så förtjust i det. Det är något med att jag känner mig som kundtjänst, att ungarna frågar mig saker hela tiden istället för att tänka själva som jag inte gillar så jag den här terminen bestämde jag mig för att försöka bli bättre på det.

Det finns faktiskt en handfull strategier vars överlägsna effekt bevisats i flertalet studier. De får ditt barn att lära sig mer och minnas längre, utan att det tar mer tid. Och det bästa av allt: de är enkla att förstå och att använda. Maria Sundén Jelmini är vetenskapsjournalist och har skrivit en bok om de här strategierna, kallad "Supermetoderna". Det är en väldigt bra och handfast bok som gett mig flera nya perspektiv, och därför bjöd jag in henne till senaste avsnittet av vår podd Perspektiv.

Den traditionella inlärningsmetoden bygger på repetitioner för att nöta in kunskap. Men det finns många andra sätt. "Istället för att läsa en text flera gånger är det betydligt mera effektivt att läsa texten en gång och sedan svara på frågor om texten" förklarar Sundén Jelmini. Det hon talar om är "testmetoden", som med mer än hundra år på nacken är en av de metoder som har mest vetenskapliga belägg. Vilka frågor man ställer är mindre viktiga. Bokens instuderingsfrågor, lärarens förberedda frågor eller ett klassiskt läxförhör.

I programmet går Sundén Jelmini igenom några av de bästa strategierna. Två av de effektivaste sätten testmetoden (att läsa en gång och sedan testa om man kan det) som har över hundra år på nacken, och bildseriemetoden (förknippa varje kunskap med en bild) som blivit populär på senare år.

I programmet (avsnitt 43) berättar hon också om spridningseffekten som innebär att sannolikheten för att minnas något ökar när man ta in samma kunskap på tre olika sätt vid tre tillfällen eller mer. Och så pratar vi om när mutor faktiskt kan funka för att få barn att göra det man vill.


Ruth Bader Ginsburg har gått ur tiden

Hon var en förespråkare för kvinnors rättigheter under många decennier. Som en av de nio domarna i Förenta staternas högsta domstol fällde hon avgörande röster i domar rörande allt från könsdiskriminering till samkönade äktenskap under sina 27 år på posten.


Högre krav på de få fysiska möten som blir av

I samarbete med Kapitel 8. | Pandemin har fått många att inse hur värdefulla en del möten är, och att andra är helt onödiga. Det har gjort att de som bokar möten idag har blivit mycket noggrannare med var de lägger sina möten.

Samtidigt som många räknar med att jobba hemma och kunna ta de flesta möten via video och på telefon känner allt fler ett ökat behov av att träffas fysiskt, i alla fall när det gäller möten av betydelse.⁠ En positiv effekt av pandemin är att det blivit lättare att särskilja vilka möten som är viktiga och vilka som faktiskt inte är det, så kallade “slösmöten”.


Foto: Morning Brew / Unsplash

Amazons framtåg

Detaljhandelsjättens intåg i Sverige är ordentligt omskrivet i affärspressen som ett rejält hot mot svenska ehandlare, men det är likväl svårt att förstå varför det skulle vara en så stor nyhet hos svenska konsumenter.


9/11 Memorial // Roses don’t take away the pain
Foto av: Willem-Jan Huisman / Unsplash

Andra saker som kräver förklaringar


👊 Tack för att du läst Redaktörens Urval! Förresten: Bjud in din partner att starta sin egen prenumeration på veckobrevet genom att klicka här!

🧩 Varje dag ger vi dig pusselbitar för att förstå världen bättre. Följ oss på Instagram, Facebook, LinkedIn eller Twitter.