Väder

Regn i siffror

I väderprognosen för de kommande dagarna anges alltid den prognostiserade regnmängden i millimeter – men hur mycket är det i liter?

Mängden nederbörd mäts i millimeter, vilket är ett mått på hur högt vattnet skulle nå ovan marken om det inte sjönk undan. En millimeter regn motsvarar en liter per kvadratmeter.

Mätmetoden är enkel: ett vattentätt kärl ställs utomhus och gör det möjligt att mäta hur mycket vätska som samlats där. Att mäta nederbörd är något som människan hållit på med i århundraden. En av de första dokumenterade observationerna gjordes i mitten av 1400-talet i Korea. Vinden är den största felkällan vid mätning och därför försöker man alltid placera regnmätare i lä, eller att förse dem med vindskydd. Typisk nederbörd är i Sverige mellan 20 och 100 mm per månad, beroende på årstid och plats.

Regndroppar faller med mellan fem och nio meter i sekunden, beroende på storlek. Tyngden gör att de största dropparna faller snabbare medan mindre droppar bromsas något av luftmotståndet.

En mycket kraftig åskskur har en typisk intensitet på 1 mm nederbörd per minut. Någon absolut övre gräns för hur intensivt det kan regna är svår att ge, men sannolikt ligger den kring 5 mm/min i Sverige. Det officiella världsrekordet är 31 mm/min i Unionville, Maryland i USA.

Regn i siffror
Foto: Artyom Kulikov / Unsplash