I Bondepraktikan varnas för "rötmånaden", en månadslång period i slutet av juli och början av augusti under vilken många livsmedel ruttnar eller i alla fall håller sig sämre. Den vetenskapliga förklaringen är att juli och augusti är de varmaste och fuktigaste månaderna på våra breddgrader, och att bakterier och mögel trivs mycket bra i sådant klimat.

I det gamla Sverige förvarades maten ofta i jordkällare eller i skafferier, där det var lite kallare. Under sensommarmånaderna lyckades man dock inte hålla svalt i dessa utrymmen vilket skämde en del mat.

I Sverige ansågs rötmånaden börja i slutet av fruntimmersveckan, d.v.s runt den 23:e juli och pågår till den 23:e augusti. Även i andra delar av Europa finns motsvarande månad. Enligt romarna började tiden då maten höll sig sämre den dag då stjärnan Sirius i stjärnbilden Stora hunden första gången kunde iakttas i gryningen, och sedan varade i en månads tid, det vill säga från 22 juli till 21 augusti. Med syftning på stjärnbilden kallades perioden dies caniculares (= hunddagarna). I flera länder kallas motsvarigheten till rötmånaden därför för något som refererar till just hunddagarna.

Så hanterar du maten under rötmånaden

Enligt Livsmedelsverket är det klokt att vara lite extra försiktig under rötmånaden, eftersom dålig mat kan ge upphov till magsjuka. De uppmanar samtidigt till att inte oroa sig i onödan. Det är dumt att slänga mat som inte är dålig.

Våga därför lita på dina sinnen – titta, lukta och smaka på maten . Och det går att göra mycket för att hålla maten fräsch, undvika magsjuka och slippa slänga mat i onödan.

  • Håll maten kall från butiken till hemmet.
  • Ha ordentligt kallt i kylskåpet, lagom temperatur är + 4 grader.
  • Tvätta händerna innan du lagar eller äter mat, och efter att du hanterat rått kött eller kyckling.
  • Håll varm mat varm och kall mat kall.