I samarbete med Unibet | I grund och botten handlar vadslagning om sannolikhetslära. Om du singlar slant är sannolikheten 50 procent för att det blir klave, eller en gång på två kast. Hade du slagit vad om utfallet hade du alltså fått två gånger pengarna för varje krona du satsat.  

Som spelare gäller det att leta efter odds som är lägre än vad du betalar för. Om du tror att sannolikheten för att lag X vinner över lag Y i en fotbollsmatch är en på tre ska du ju leta efter spel där oddset är satt till en på fyra. Med andra ord: där du tror att det är mycket troligare att något inträffar än vad som satt oddset tror. (En sak att komma ihåg är att det sammanlagda oddset aldrig blir mer än 100 % eftersom någon då skulle kunna spela på båda alternativen och ändå vinna.)

Spelbolag som Unibet jobbar med fasta odds inför matcher, vilket innebär att det odds som gällde när du satsade är det du kommer få, även när oddset ändrar sig. Och det kan det göra ända fram tills man har facit på hur det gick, vilket gör att man kan spela på en match som pågår.

Om du satsat på att lag X ska vinna över lag Y till fyra gånger pengarna och de leder med 8-0 fem minuter innan matchens slut kommer du att få fyra gånger pengarna även om oddset sjunkit till en gånger pengarna.

Att sätta odds är en hel vetenskap. Spelbolag utgår från stora mängder data och statistik för att räkna fram sannolikheten för ett visst utfall. För en fotbollsmatch handlar det om historik, underlag, hemma-match vs bortamatch, laguppställning, dagsform och massor med andra saker. Det gör också att det är möjligt att spela på många olika faktorer utöver resultat: antal skott på mål, antal hörnor, antal röda kort osv.

När det gäller spel som inte gäller sport är det svårare, men det går och det kräver expertis. (Ett undantag: I vintras kunde man spela på om Brad Pitt och Jennifer Aniston skulle bli ett par igen, efter att de setts tillsammans vid en premiär och det blev en snackis.)

Foto: Emma McIntyre / Getty

Därför kan man spela på Mello (kräver oddssättare som också är mello-nördar) eller på utfallet i det amerikanska valet. Då finns det kanske inte så mycket fakta att utgå från, men det finns likväl en massa data om vad allmänheten tycker, vad de stora tidningarna skriver, hur kandidaterna uppfattas osv som gör att man kan sätta ett odds. När Joe Biden var uträknad i vintras gav han 41 gånger pengarna.

Unibet - Av spelare, för spelare

För att spela på det amerikanska valet och mycket annat - besök Unibet.se.