Enligt en undersökning som Sifo gjort åt Pensionsmyndigheten känner var femte man och drygt var fjärde kvinna oro inför sin egen pension eller livet som pensionär. Den vanligaste grunden till oron handlade om den egna ekonomin. Att ekonomin inte ska gå ihop, att man inte ska klara sig på pensionen eller att man skulle få mindre pengar att leva för.

Jag kan till viss del förstå denna oro. Rubrikerna i media är många och historierna om framförallt kvinnor som lever som fattigpensionärer skrämmer. (Här kan du läsa mer om hur mycket du kan förvänta sig i pension.) Så känner du själv oro inför pensionen, även om det är många år kvar, så kanske det åtminstone känns skönt att veta att du inte är ensam. Idag tänkte jag berätta hur du kan stävja den där oron och hur du kan se till att du får en bättre tillvaro som pensionär.

Inledningsvis vill jag slå fast en sak. Arbetar du bara tillräckligt länge och har tjänstepension så kommer du att få ungefär 60-70 procent av din slutlön i pension. Det kan ändå kännas betryggande att veta att vi i grunden har ett bra pensionssystem som kommer att se till att livet inte blir alltför torftigt.

Men har du storslagna planer för din pensionärstillvaro, drömmer om att resa jorden runt eller vill gå några år tidigare i pension än vad prognosen antyder, tja, då kanske du vill ha mer än så.

Här kommer några tips på hur du får en så bra pension som möjligt:

  1. Få upp din lön. Lönen är den faktor som har störst betydelse för hur stor din pension blir. Jobba heltid om möjligt och ta varje chans till vidareutbildning för att försöka få upp lönen. En högre inkomst kan också göra det lättare att spara privat till pensionen.
  2. Se till att du har tjänstepension från din arbetsgivare. Tjänstepensionen kommer att få allt större betydelse för framtida generationer. Fråga din arbetsgivare och sätt dig in i hur den fungerar. Om du inte har det eller är egen företagare så måste du själv pensionsspara för att kompensera för det.
  3. Arbeta så många timmar som möjligt. Eftersom pensionen bygger på livsinkomstprincipen där varje arbetad timme räknas, så är det bra om du börjar jobba så tidigt som möjligt, jobbar heltid och så länge som möjligt.
  4. Pensionsspara på egen hand. När du börjar jobba kan du ha som riktmärke att sätta av ca 5 procent av din disponibla inkomst till ett pensionssparande. Om du gör det från ca 30 års ålder och sparar i aktiefonder så kan du nå upp till en pension som motsvarar 80-85 procent av din slutlön i pension.  

Om du ser till att gör något eller allt det här så har du kommit en bra bit på vägen mot att oroa dig mindre för din pension. Du får inte heller glömma att du kan påverka din ekonomiska tillvaro som pensionär på andra sätt.

Till exempel kan du se till att amortera på dina bolån så att dina boendekostnader är rimliga den dagen du går i pension eller fortsätta att arbeta några timmar extra i veckan som pensionär. Det finns många sätt att få en bra tillvaro på äldre dagar. Och glöm inte att pengar är långt ifrån det enda som betyder något här i livet.