🎧
Lyssna på avsnittet i din poddapp: SpotifyAppleGoogleAcastAmazon/Audible m.fl.

I februari 2021 sålde artisten Tommy Körberg sin samling isbjörnar på Bukowskis. Han började samla under ett besök på Chelsea Art Fair på 80-talet, där han fick syn på en isbjörnslampa i vit alabaster. "Jag tog till mig epitetet 'vacker och farlig'." förklarade Körberg. Samlingen bestod av drygt 50 isbjörnar, var och en med ett eget unikt uttryck, form- och material så som porslin, stengods, alabaster och glas.

Människan var jägare före hon var samlare och hos den som vill bygga upp en samling syns båda karaktärsdragen tydligt. Li Pamp är expert på antikviteter och känd från såväl SVT som TV4 där hon syns i programmet “Bytt är bytt”. Till vardags är hon rektor för antikskolan Auctionet Academy.

I avsnitt 55 av Vad Vi Vet vetenskapspodd "Perspektiv" bjöd vi in henne för att förstå vem som samlar, bra skäl att börja samla och för att ta en titt på en låda med samlarobjekt som Per Grankvist hoppas ska vara värda en hel del. Dessutom försöker vi återupprätta samlarnas rykte och går igenom skillnaden i inställning mellan de som samlar på sneakers och högklackade skor.

Ladda ner och lyssna på avsnittet

🎧 Du hittar avsnitt 55 av podden "Perspektiv" i din poddapp: Spotify, Apple, Google, Acast, Amazon/Audible m.fl.

Li Pamps bokrekommendationer


Foto på isbjörnarna: Bukowskis