"Jag får ofta frågan vad man borde läsa för att förstå det som händer i världen, och mitt svar möts alltid av samma höjda ögonbryn. Antagligen förväntar sig frågeställarna att jag ska spy ur mig en radda tidningar och extra duktiga nyhetsreportrar, för de ser alltid lika vilsna ut när jag svarar: ”Inte nyhetsjournalistik i alla fall”.

Missförstå mig rätt, det här är ingen diss av nyhetsjournalistiken. Jag har vigt mitt liv åt den och utan den är det väldigt mycket här i världen som blir väldigt mycket sämre. Det drastiska svaret de stackars frågeställarna får i ansiktet är istället resultatet av ett missförstånd.

Sanningen är att nyhetsjournalistiken aldrig riktigt utgett sig för att vara rätt ställe att gräva på för att förstå världen. Nej, nyhetsjournalistiken berättar vad som hänt. Att använda den till något annat blir lite som att äta soppa med gaffel. Det går, men det kräver en jäkla massa tid och hängivet arbete.

Foto: Anna Hållams för Vad Vi Vet.

Jag lämnar den här texten några timmar sent eftersom jag istället bingeat serien "Drive to Survive" på Netflix. (Förlåt chefen.) Där får man följa Formell 1 på ett sätt jag aldrig tidigare upplevt. (Håll ut, det har bäring på poängen jag försöker göra. Jag lovar.) Serien tar med en bakom kulisserna, in i intrigerna och ner i djupet av förklaringarna av resultaten jag tidigare visste om men inte kunde sätta i sammanhang. Det har gjort mig engagerad i Formell 1 på ett sätt jag inte visste var möjligt. Istället för att som tidigare kolla något lopp då och då och hålla mig ajour med resultaten – veta vad som hänt – vill jag in och borra i alla omständigheter och all kontext – alltså förstå varför det hänt.

Nu kommer kopplingen. För i den här analogin är det du som är jag, Drive to Survive är Vad Vi Vet, mitt tidigare engagemang sättet du brukade läsa nyheterna på och det ökade engagemanget vad jag hoppas åstadkomma hos dig. Jag vill ta med dig bakom kulisserna, in i intrigerna och ner i djupet av förklaringarna till vad som händer i Mellanöstern och Nordafrika. Jag vill att du inte längre bara vet att kriget i Syrien har pågått i tio år, utan förstår varför just Syrien blivit en så långdragen historia medan Egyptens diktator föll efter bara 18 dagar och hur det hänger ihop med europeisk klåfingrighet under första världskriget. Jag vill att du bingear Mellanösternpolitik istället för att jobba.

Svaret jag angav i början kommer såklart med en fortsättning, annars hade det varit bra otrevligt. Jag brukade tipsa frågeställarna om publikationer som Foreign Affairs och Foreign Policy och en radda analytiker som kombinerat med nyhetsjournalistiken öppnar för att förstå vad som händer i världen. Nu tipsar jag stolt även om Vad Vi Vet.

För när jag är på reportageresor genom Syrien eller Irak, bor i Beirut eller Kairo, och jobbar med nyhetsjournalistik för andra tidningar får jag berätta vad som hänt, men med starkt begränsat utrymme för kontext. Här på Vad Vi Vet uppmanas jag istället att ta mig tiden att ordentligt reda ut regionens olika skeenden. Sammanhanget måste få ta det utrymme det kräver för att kunna förklara varför något händer. Just därför skriver jag för Vad Vi Vet."


Bli prenumerant!

Det är tack vare våra prenumeranter som det är möjligt för Vad Vi Vet att ha korrespondenter som Wilhelm Jaresand som bidrar till att förklara sammanhangen.