Ett enkelt sätt att minska på ditt klimatavtryck är att både vara noga med de kläder du köper och att ta hand om de du redan äger. Hållbart mode, som att köpa kläder i andra hand, är ett bra alternativ för både klimatet och din personliga stil.

Klädindustrin släpper ut mer växthusgaser än all flyg- och sjötransport sammanlagt. Dryga 80 procent av ett klädesplaggs klimatpåverkan sker under själva produktionen av plagget. Det krävs 7 500 liter vatten för att producera ett enda par jeans. Det motsvarar vattnet en person dricker under sju år. Samma jeans leder till lika mycket koldioxidutsläpp som en bilresa på 111 kilometer orsakar. Klädindustrin släpper också ut en halv miljon ton mikrofiber i världshaven varje år, det är lika med tre miljoner tunnor olja.

I Sverige ökade konsumtionen av textil i början av 2000-talet från 10,7 kilo till cirka 14 kilo textil per person och år. Därefter har konsumtionen planat ut och ligger i dag på en fortsatt hög nivå. År 2019 konsumerade varje svensk 13,7 kilo kläder och hemtextil, det innebär att omkring 141 100 ton textil sattes på den svenska marknaden. Medelsvensken slänger 8 kilo kläder per år.

På global nivå producerad klädindustrin år 2000 50 miljarder ton kläder årligen, idag har siffran fördubblats. Vi konsumerar 60 procent mer kläder än för 20 år sedan.

Köp en prenumeration som passar dig! 🫵 Då kan du läsa hur många förklaringar du vill! Ingen bidningstid. Avsluta när du vill.
För att läsa färdigt förklaringen - skaffa ett gratiskonto!