I slutet av juli och i början av augusti tar de flesta svenskarna ut sina semesterveckor. Då får vi äntligen tillfälle att koppla av i lugn och ro eller fylla dagarna med aktiviteter, om man hellre vill det.

Vi har gjort ett paket där vi  förklarar allt du behöver veta om solskyddsfaktorer, hur du organiserar dina semesterbilder och de bästa strategierna för att undvika bråk på semestern. Dessutom svarar vi på frågan om havsvattnet verkligen är varmare eller kallare på morgonen.

☝️
Skaffa ett abonnemang för att kunna läsa alla förklaringar i paketet. Det kostar mindre än 5kr/dag! Klicka här för att hitta det abonnemang som passar dina behov. 

1. Hur fungerar egentligen solskyddsfaktorer?

Solskyddsfaktorn anger hur många gånger längre tid man kan vistas i solen med solskyddsmedel än utan. Exempelvis betyder "SPF 15" att 1/15 av solens UV-strålning kommer att nå huden. Vilken solskyddsfaktor just du bör använda beror på hudtyp, utomhusaktivitet och var i världen du befinner dig. Här är vad vi vet:

Allt du behöver veta om solskyddsfaktorer
Alla mår bra av att skydda sig i solen. Men vad innebär angivelserna på förpackningen egentligen? Och hur skadliga är solkrämerna för miljön?

2. När är vattnet som varmast?

På natten strålar vattnets värmeenergi till luften och då sjunker följaktligen vattentemperaturen. Så varför känns havet likväl varmare på sommarmorgnarna? Här är vad vi vet:

Kallare eller varmare i vattnet på morgonen?
Nog känns det som att havet är varmare på morgonen men fakta säger något annat. Fast det är inga jätteskillnader - en tiondels grad eller så.

3. Hur organiserar man bäst semesterbilderna?

Under semestern fylls våra kamerarullar snabbt och ofta kan det kännas övermäktigt att sortera den stora mängden bilder. Då kan det också bli svårt att i efterhand se tillbaka på sommarens minnesvärda stunder. Vi bad två experter avslöja sina bästa tips för att enkelt få ordning på sina bilder. Här är vad vi vet:

Smartaste sätten att organisera alla dina bilder
Bara tanken på att organisera sina bilder kan kännas överväldigande men ny teknik och molnlagring har gjort det enklare än man kan tro. Två experter delar med sig av sina bästa tips.

4. Hur undviker man bråk på semestern?

Ibland blir inte semestern som man tänkt sig. Därför har vi frågat en relationsexpert om de bästa sätten att undvika bråk på semestern. Här är vad vi vet:

Strategier för en semester utan bråk
Viktigt prata om förväntningarna på förhand och vara mer tolerant än vanligt om något händer.