Vad Vi Vet.

Vad Vi Vet.

Share this post

Vad Vi Vet.
Vad Vi Vet.
Fettisdagen, fastlagen och semlan - förklarade
Copy link
Facebook
Email
Notes
More
🥗 🍺 Mat & Dryck

Fettisdagen, fastlagen och semlan - förklarade

Förr var fettisdagen sista chansen att frossa innan den 40 dagar långa fastan började. I dag är det inte den främsta anledningen till att vi äter semlor utan numera frossar vi i dem för att det är så gott.

Maja Johnsson's avatar
Maja Johnsson
Mar 04, 2025
∙ Paid
2

Share this post

Vad Vi Vet.
Vad Vi Vet.
Fettisdagen, fastlagen och semlan - förklarade
Copy link
Facebook
Email
Notes
More
1
Share

Fettisdagen avslutar fastlagen, en tre dagar lång fest som förr var en tid att njuta av det man sedan skulle avstå från, och ett tillfälle att äta upp sig. Fastlagssöndagen inleder fastlagen vilket är tiden då Jesus och lärjungarna sägs ha påbörjat vandringen mot Jerusalem. Efter fettisdagen, som är den sista festdagen, kommer askonsdagen som inleder fa…

Keep reading with a 7-day free trial

Subscribe to Vad Vi Vet. to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.

Already a paid subscriber? Sign in
© 2025 Bildningsaktiebolaget Vad Vi Vet.
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start writingGet the app
Substack is the home for great culture

Share

Copy link
Facebook
Email
Notes
More