Sedan 1600-talet har salut varit ett sätt att hälsa och högtidlighålla olika saker, en tradition som fortfarande uppehålls av Försvarsmakten. Och här finns även en koppling till fyrfaldigt leve.
081223 Amfibieregementet sköt salut till drottning Silvias ära på hennes 65-årsdag, från Skeppsholmskajen i Stockholm. Arkivfoto: Henrik Montgomery / TT
Per Grankvist
Chefredaktör och grundare av Vad Vi Vet. Tidigare har han skrivit för Sydsvenskan, Veckans Affärer och SvD med uppdrag SVT och TV4. Nominerad till årets journalist.
Från början användes saluten som ett sätt för örlogsfartyg att visa sina fredliga avsikter genom att tömma sina kanoner innan man närmade sig en främmande hamn. Beteckningen "salut" kommer av latinets "salus" som betyder hälsa och välfärd.
Salut var också ett sätt att visa vilket land man tillhörde när dålig sikt eller dimma omöjliggjorde andra signaler. Lösen – en specificerad serie kanonskott – fungerade som hälsnings- och igenkänningssignaler, både till sjöss och till lands. Sedan 1635 är två skott i snabb följd en symbol för svenska trupper, även kallat "svensk lösen". Som jämförelse är en dansk lösen, tre snabba skott.
Färdigt!
Din prenumeration har startat!
Bra!
Vill du ha ännu fler förklaringar? Skaffa ett betalt abonnemang och få tillgång till allt!
Välkommen tillbaka!
☝️ Tips! För att slippa logga in varje gång, tillåt din webbläsare att spara
cookies. Läs mer om hur du gör: Chrome,
Safari, Explorer
Utmärkt!
Nu har ditt betalda abonnemang startat!
Tack!
Din betalningsinformation är uppdaterad.
Tyvärr kunde vi inte uppdatera din betalningsinformation.