När sommarlovet sjunger på sin sista vers vet vi att det återigen är dags för tidiga morgnar, rutiner och inte minst skolstart. Nedan finner du våra artiklar med olika förklaringar kopplade till temat skolan och skolstart.

Här får du lära dig om forskningens inställning till betyg och disciplin i skolan, hur friskolor och skolpengen fungerar samt hur sovrutiner kan påverka ditt mående. Dessutom bad vi en vetenskapsjournalist berätta om hur du gör läxorna på bästa sätt.

☝️
Skaffa ett abonnemang för att kunna läsa alla förklaringar i paketet. Det kostar mindre än 5kr/dag! Klicka här för att hitta det abonnemang som passar dina behov.

1. Är betyg och disciplin i skolan nyckeln till framgång?

Skulle skolan bli bättre av betyg längre ned i åldrarna, ökat fokus på ordning och auktoritet och mer individuellt lärande? Här är vad vi vet:

Betyg och disciplin i skolan – nyckeln till framgång?
Från olika håll förespråkas betyg längre ned i åldrarna, ökat fokus på ordning och auktoritet och mer individuellt lärande. Skulle det göra skolan bättre?

2. Varför löper morgonmänniskor mindre risk för depression?

Vissa personer är gärna uppe med tuppen medan andra inte. Den här studien visar att lägga sig tidigt och stiga upp tidigt kan bidra till ett visst skydd mot depression. Här är vad vi vet:

Morgonpigga kan löpa mindre risk för att bli deprimerade än nattugglor
Att lägga sig tidigt och stiga upp tidigt kan bidra till att ge ett visst skydd mot depression, enligt ny studie.

3. Hur fungerar friskolor och skolpengen?

År 2021 firade friskolereformen trettio år. Idag går drygt var fjärde gymnasieelev i en friskola - och andelen fortsätter växa. Men hur fungerar egentligen friskolorna och vad innebär skolpengen? Här är vad vi vet:

Friskolor och skolpeng – så funkar det
År 2021 firade friskolereformen trettio år. Idag går drygt var fjärde gymnasieelev i en friskola – och andelen fortsätter växa.

4. Vilka är de bästa metoderna för läxläsning?

I försöken att hjälpa barnen med plugg och läxläsning har många föräldrar insett hur lite de egentligen vet om hur skolarbetet är organiserat nuförtiden eller om vilka metoder som verkligen funkar för att snabbt lära sig saker. Vi bad därför en vetenskapsjournalist berätta om de bästa sätten för att läsa sina läxor. Här är vad vi vet:

Läxläsningsmetoderna som fungerar
För att kunna hjälpa barnen med läxorna är det klokt att utgå från vad vetenskapen har att säga om vilka som är de mest effektiva.