Det som avgör hur mycket du behöver skydda din hud är inte etnicitet utan hudton. Avgörande är mängden melaninpigment och det är därför svarta är mörkare än vita. Melaninet blockerar en del av de skadliga uv-strålarna från solen, men det är långt ifrån ett heltäckande skydd. Även den mörkaste hudtonen motsvarar bara ca SPF 13.

Alla hudtyper kan dessutom bränna sig, även om det inte är lika lätt att se på mörkare hudtyper. En studie av mer än 30 000 personer konstaterade att 13 procent av  de svarta och 30 procent av latinos som tillfrågats hade upplevt att de bränt sig. Och även om hudcancer är väsentligt vanligare hos ljushyade än hos mörkhyade, så fann en studie att exempelvis asiater som exponerats mycket i solen som barn hade förhöjd risk för hudcancer.

Vi vet också att hudcancer dessutom upptäcks i ett senare stadium hos mörkhyade än ljushyade. Det beror delvis på en okunskap om riskerna och för att tecknen är annorlunda och visar sig på andra ställen på kroppen (exempelvis i handflator och på fotsulorna). Resultatet är att hudcancern är svårare att behandla hos mörkhyade och därför blir mer dödlig än hos ljushyade.

Uv-strålar diskriminerar alltså ingen utan påverkar all sorts hud med samma styrka. Man behöver inte ha vit hud för att vara känslig. Även de som identifierar sig som svarta, asiater eller latinos men har lite ljusare hudtoner kan behöva lika mycket solskydd som vita.

Under lång tid fanns det inget eller ett mycket litet utbud av solskydd för mörkhyade. På senare år har det skett en snabb utveckling och framförallt i USA finns numera många bra varumärken att tillgå. Många av dem erbjuder leverans även till Sverige.