Solskyddsfaktorn anger hur många gånger längre tid man kan vistas i solen med solskyddsmedel än utan. Exempelvis betyder "SPF 15" att 1/15 av solens UV-strålning (som är en stor riskfaktor för hudcancer) kommer att nå huden, förutsatt att solskyddsmedel appliceras jämnt och rikligt.

SPF står för Sun Protection Factor. Om en person som blir solbränd på 10 minuter utan att använda solskyddsmedel kommer samma person i samma intensitet av solljus att utveckla en solbränna av samma grad efter 150 minuter om man bär en solskyddsmedel med SPF 15.

Att solkrämen har högre SPF gör dock inte att den blir kvar på huden längre. Du måste smörja in dig lika ofta som om du haft lägre SPF, men däremot skiljer det sig mellan olika märken.

Vilken solskyddsfaktor just du bör använda beror på hudtyp, utomhusaktivitet och var i världen du befinner dig. Även mörkhyade behöver skydd. Inom samma familj kan behoven vara väldigt olika. Det är väl uppenbart men tål att upprepas: använd lite högre solskyddsfaktor än du tror. För säkerhets skull, alltså. Sola säkert!