Solskyddsfaktorn anger hur många gånger längre tid man kan vistas i solen med solskyddsmedel än utan. Exempelvis betyder "SPF 15" att 1/15 av solens UV-strålning (som är en stor riskfaktor för hudcancer) kommer att nå huden, förutsatt att solskyddsmedel appliceras jämnt och rikligt.

SPF står för Sun Protection Factor. Om en person som blir solbränd på 10 minuter utan att använda solskyddsmedel kommer samma person i samma intensitet av solljus att utveckla en solbränna av samma grad efter 150 minuter om man bär en solskyddsmedel med SPF 15.

Att solkrämen har högre SPF gör dock inte att den blir kvar på huden längre. Du måste smörja in dig lika ofta som om du haft lägre SPF, men däremot skiljer det sig mellan olika märken.

Vilken solskyddsfaktor just du bör använda beror på hudtyp, utomhusaktivitet och var i världen du befinner dig. Även mörkhyade behöver skydd. Inom samma familj kan behoven vara väldigt olika. Det är väl uppenbart men tål att upprepas: använd lite högre solskyddsfaktor än du tror. För säkerhets skull, alltså.

Foto (båda bilderna): Erik Simander / TT

Miljöpåverkan

I en studie av 110 solskyddskrämers miljöpåverkan som gjorts vid Lunds Universitet hittade man inte mindre 347 olika ingredienser. Fler än hälften av dessa var klassade som miljö- eller hälsofarliga i de högsta faroklasserna enligt Kemikalieinspektionen, Europeiska kemikaliemyndigheten eller miljörörelsens så kallade SIN-lista.

En dryg fjärdedel av ämnena var klassade som farliga för liv i vatten, vilket är extra dumt då det är ganska vanligt att bada i samband med att man solar. Bland de ämnen som har störst negativ påverkan - och som du alltså ska undvika på ingredienslistan - är.

  • Ethylhexyl Triazone*
  • Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate*
  • Benzo-phenone-3 Isoamyl P-Methoxy­cinnamate
  • Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol

Den typ av ingredienser som visade sig mest problematisk ur miljö- och hälsosynpunkt var olika typer av UV-filter, som exempelvis kan vara skadliga för foster, ackumuleras i näringskedjor, är svårnedbrytbara eller hormonpåverkande. Solskyddskrämerna får enligt EU:s kosmetikaförordning innehålla upp till 40 procent UV-filter.

Ett sätt att undvika de sämsta solskydden ur havsmiljö- och hälsosynpunkt är att välja Svanenmärkta solskydd. De uppfyller strikta krav på miljöskadliga egenskaper hos kemiska ämnen, bland annat på nedbrytbarhet och bioackumulering samt toxicitet för vattenlevande organismer. De uppfyller även stränga krav på hälsoskadliga egenskaper hos kemiska ämnen, bland annat på parfymer och aromer, färger, UV-filter, konserveringsmedel och misstänkt hormonstörande ämnen.


Solskydd ett måste även för personer med mörkare hudtoner
Ju mörkare ton din hud har, ju större grundskydd har du mot solens strålar. Men eftersom den mörkaste huden ändå bara motsvarar SPF 13 är det lika viktigt för alla att smörja in sig.