Go'kväll!
Om du tillhör alla de som får det här för första gången: välkommen! 🤝 Det är roligt att så många upptäckt oss på sistone!

Om du till hör de som fått det här flera gånger kanske du tycker det är konstigt att vi uppmanat våra prenumeranter att inte betala för mycket till oss eller att vi gjort det så lätt att byta och avbryta sin prenumeration med bara ett klick? Kanske har du också undrat varför vi sänkt priserna 💥 för våra populäraste prenumerationer, trots inflation och allmänna prisökningar? Eller så har du frågat dig själv varför vi ständigt påminner dig om hur lätt det är att avsluta nyhetsbrev som du får från oss? 📨 Låt mig förklara det innan jag går in på veckans ämnen.

 • Förklaringen är att vårt mål är att så många som möjligt ska kunna lära sig något nytt varje dag. Då är det både att ha priser som så många kan ha råd med och att ha så nöjda kunder som möjligt. 👯‍♀️ Vi vill inte att någon ska få något som de inte vill ha eller som de tycker de betalar för mycket för. Det är inte konstigare än så! (Frågor om din prenumeration? Mejla ellen@vadvivet.se så hjälper hon dig!)
 • Vad Vi Vet ger dig opartiska, faktagranskade förklaringar utan åsikter och spekulationer - bara vad vi vet. Det är en bra bas för dig som vill förstå världen och ha koll på sammanhangen. Vill du ha snabba nyheter kan du komplettera din nyhetsdiet med en lokaltidning eller dagstidning. 🗞

Veckans ämnen är effektiv hjälp till Ukraina, hur man kommer igång med vinterbad och varför alla vulkanutbrott har samma orsak.

 • Det tar 4 minuter ⏰ att läsa Söndagsbrevet idag

Skänk pengar, inte prylar

Att donera kläder, leksaker eller prylar till behövande skapar onödiga kostnader för hjälporganisationerna, utan hänsyn till de behövandes behov.

Många vill ge, men pengar är det effektivaste sättet att hjälpa eftersom man inte kan vara säker på att det man skickar är något som de behövande vill ha. Foto: Johan Nilsson / TT

Ukraina går mot en kall vinter och många svenskar har börjat samla in vinterkläder, skor och annat. Det är generöst och snällt tänkt, men likväl missriktat.

 • Det är effektivare att ge kontant. Då slipper du orsaka onödigt krångel för folket i Ukraina. Här är vad vi vet.
 • Rysslands skäl för att invandera Ukraina? I huvudsak gamla vanföreställningar och storhetsvansinne. Här är vad vi vet.

Kom igång med vinterbad!

Foto: Erlend Aas / Scanpix Norge via TT

Vi har pratat med erfarna vinterbadare för att få råd om hur man bäst kommer igång med sin nya vana.

 • Ta det lugnt i början. Och ha rätt utrustning! Här är vad vi vet.
 • Bra för hälsan, men inte ofarligt. Det finns flera dokumenterade effekter av att bada kallt, både mentala och fysiska. Här är vad vi vet.
 • Efteråt: Bada bastu som proffsen “Om inte brännvin, tjära och bastu hjälper, så leder sjukdomen till döden”, säger ett finskt ordspråk. Vi har pratat med erfarna bastubadare och har sammanställt deras råd om hur man bastar på rätt sätt. Här är vad vi vet.

Perspektiv firar 100!

Sedan starten för fyra år sedan har vår utforskande podd “Perspektiv” haft hundratusentals lyssningar och podden har hunnit bli en av Sveriges populäraste vetenskapspoddar. Jubileumsavsnittet påminner om alla de andra, med en skillnad. I avsnittet är det lyssnarna som ställer frågorna och jag som svarar.

Ellen Hövel, som jobbar som engagerare här på Vad Vi Vet, har samlat in frågor från er och det blev utgångspunkten för det här samtalet. Ämnet är journalistik och källkritik och jag svarar bland annat på hur svenska medier står sig i jämförelse med utländska medier, de tre sätten man intervjuar folk på och om unga är sämre på källkritik än äldre?

Du hör avsnittet 100 av “Perspektiv” överallt där du hittar poddar: Spotify, Apple Podcasts, Google Podcast, m.fl.

🎧
Följ Perspektiv i din poddapp:
Apple PodcastsSpotifyGoogle Podcasts 

Elpriset klättrar uppåt

Elledningar norr om Timrå. Foto: Anders Wiklund/ TT

Elpriserna har fyrdubblats sedan september 2021, och då hade vi ändå en mild november. När temperaturerna sjunker ökar priserna i takt med att vi gör av med mer energi i Sverige.

 • Det höga elpriset beror på flera faktorer Låg produktion, kapacitetsbrist i de svenska elnätet och brist på fossila bränslen påverkar vad vi betalar per kWh. Här är vad vi vet.
 • Låt dig inte luras av spotpriset på el - det slutliga priset är mycket mer! Kostnader för överföring, energiavgifter och skatter gör att totalpriset blir två till fyra gånger högre beroende på om du bor i villa eller lägenhet. Här är vad vi vet.
 • Så mycket påverkar elpriset din ekonomi Vi hjälper dig att förstå hur mycket din elräkning förändras när elpriset går upp eller ner. Här är vad vi vet.

Veckans bild

En man ser på när lava kastas ur vulkanen Mauna Loa på Hawaii. Vulkanen fick sitt första utbrott på många decennier tidigare i veckan. Orsakerna till ett vulkanutbrott är alltid desamma, men beroende på vilken sorts vulkan det är får utbrottet olika karaktär. Foto: Gregory Bull / AP via TT.

Det här kräver också en förklaring

 • Hur bygger man upp ett företag med två tomma händer? I över tjugo år har Gunilla von Platen brutit ny mark i näringslivet. Vilka steg har hon tagit på vägen till där hon är idag? Här är vad vi vet.
 • Norrskenssäsongen är här. Men vad är egentligen norrsken? Här är vad vi vet.
 • Hur sätter man upp en helt improviserad teaterföreställning? Hur kan man ta hjälp av publiken och medspelaren? Här är vad vi vet.

Det var allt för idag - vi hörs på söndag!

Vill du ha mer innan dess? Följ våra uppdateringar på Instagram, Facebook eller Linkedin där vi dagligen publicerar lite kortare förklaringar.