Du har arton år på dig att spara till ditt barn, och ju tidigare du börjar och ju mer du sparar, ju mer pengar blir det i slutänden. Vi tycker att det bästa argumentet att börja spara redan i vaggan är att familjens ekonomi ändå ändras en hel del när barnet kommer, och att det därför är bra att passa på att skapa sig en ny vana.

Om man har råd är barnbidraget en lagom summa att lägga undan. När du uppger kontonummer hos Försäkringskassan, ange då kontonumret till barnets sparkontot direkt för att slippa se pengarna på ditt eget konto.

Sparkonto i barnens namn

Öppnar du ett sparkonto i barnets namn bör du först stämma av med din bank hur mycket inflytande och kontroll du har över pengarna. Utöver att pengarna tilldelas ditt barn när det fyller 18 år kan du inte räkna med att du får ta ut pengar själv vid behov då banken kan begära underlag på vad du ska använda de uttagna pengarna till. Banken måste ta hänsyn till vad som anses vara för barnets bästa där din syn och bankens syn på det inte alltid stämmer överens.

Om du är osäker men ändå vill ha pengarna på bank kan du förstås öppna ett konto i ditt eget namn som du namnger efter ditt barn.

Kapitalförsäkring i ditt namn

En annan sparform att fundera över, särskilt om du har fler barn, är en kapitalförsäkring i föräldrarnas namn, där barnen är förmånstagare. På så sätt sparar du gemensamt till ditt barn och alla eventuella syskon som kanske kommer senare i livet och de får dela lika på den pott pengar som ackumulerats under samma förutsättningar.