Oavsett om du drömmer om att åka till New York eller att se till att du har den där bufferten på kontot som ger ett lugn, är det svåraste med sparande (nästan) att komma igång.

Det är irriterande lätt att komma i osynk med sin ekonomi. Man spenderar det man har kvar istället för att spara det man behöver och impulsköp på avbetalning kan lätt få långtgående konsekvenser.

Men det finns en förvånansvärt enkel lösning: automatiska överföringar och betalningar. Vi tenderar nämligen att lära oss hur mycket det blir kvar på kontot i slutet av månaden - och spendera det.

Genom att minska hur mycket som blir kvar spenderar du alltså mindre. Genom att se till att det dragits pengar till det viktigaste från början kommer du vänja dig vid en lägre summa på kontot och slipper oroa dig för att du lägger pengar på fel saker.

Välj rätt tidpunkt och gör det automatiskt

Man känner sig aldrig så rik som precis efter löning. Passa därför på och ställ in så att alla återkommande viktiga utgifter betalas direkt. Tro inte att du ska tjäna ränta på att betala saker på sista betalningsdag - det ger dig ett annat lugn om du ser till att det betalas direkt, när du har pengar att betala.

Stabila, fasta kostnader på autogiro
Autogiro gör att du slipper tänka på att fakturorna ska betalas - det sker helt automatiskt och du ansöker om autogiro inne i din internetbank eller hos den du ska betala.

Rådet är dock att bara använda autogiro för saker som du betalar varje månad och där kostnaden är fast (exempelvis hyra, ränta och amorteringar på din bostad, telefon och försäkringar). För bäst kontroll över din ekonomi finns det en massa saker som du faktiskt inte vill ska ske automatiskt just för att du då inte upptäcker om kostnaderna ökat mycket. Därav tipset att bara sätta fakturor där summan inte förändras på autogiro.

Stabilt sparande med automatisk överföring
De flesta månadslöner betalas ut runt den 25:e i varje månad. Sätt en automatisk överföring (du ställer in det i din internetbank) dagen efter för att inte glömma bort att spara till dig själv och det du drömmer om.

  • 5 procent av lönen till sparkonto. Börja med att spara till ett buffertkonto där du ska ha 2 - 3 månadslöner innan du sparar till New York-resan.
  • 5 procent till ditt pensionssparande

Med automatisk överföring och autogiro sparar och betalar du, nästan utan att det märks. Och det är något som skapar lugnet du behöver för att bygga upp din ekonomi på sikt.