Den första av vad som var tänkt att bli tre presidentdebatter skedde den 29:e september. Foto: Olivier Douliery-Pool/Getty Image

I samarbete med Unibet | Ju närmare det amerikanska presidentvalet vi kommer, ju tätare duggar prognoserna om hur det kommer att gå. Men som vi lärde oss 2016 kan även opinionsundersökningar och experter ha fel. Kanske är det därför som intresset för att spela på utfallet ökat snabbt. I förra valet var det till exempel lika många svenskar som spelade på valet som det brukar vara när det är Champions League-final i fotboll.

I grund och botten handlar vadslagning om sannolikhetslära. Om du singlar slant är sannolikheten (eller oddset) 50 % för att det blir klave, eller en gång på två kast. Hade du slagit vad om utfallet hade du alltså fått två gånger pengarna för varje krona du satsat.  

Som spelare gäller det att leta efter odds som är lägre än vad du betalar för. Om du tror att sannolikheten för att Donald Trump segrar istället Joe Biden ska du ju leta efter spel där oddset är satt till en på fyra. Med andra ord: där du tror att det är mycket troligare att något inträffar än vad som satt oddset tror. (En sak att komma ihåg är att det sammanlagda oddset aldrig blir mer än 100 % eftersom någon då skulle kunna spela på båda alternativen och ändå vinna.)

Spelföretag som Unibet jobbar med fasta odds inför val, vilket innebär att det odds som gällde när du satsade är det du kommer få, även när oddset ändrar sig. När Biden ansågs uträknad i våras gav han 41 gånger pengarna - i skrivande stund ger han 1,5 gånger pengarna om han vinner, medan Trump ger 2,7. Nu ändrar sig oddsen lite dag för dag och man kan spela ända fram till det officiella valresultatet släpps.

Att sätta odds är en hel vetenskap. Spelbolag utgår från stora mängder data och statistik för att räkna fram sannolikheten för ett visst utfall. För en fotbollsmatch handlar det om historik, underlag, hemma-match vs bortamatch, laguppställning, dagsform och massor med andra saker. Politik är mycket svårare eftersom det inte finns lika mycket data. Det ställer högre krav på oddsättaren som tar hänsyn till allt från resultaten i primärvalen, reaktioner på mediala utspel och sociala medier, för att nämna något.

Unibet - Av spelare, för spelare

För att spela på det amerikanska valet och mycket annat - besök Unibet.se.