Ghost flights - därför flyger flygbolagen utan passagerare
Under pandemins tidigare skeden, när det i praktiken rådde inreseförbud i många europeiska länder fortsatte ändå flygbolagen flyga för att inte förlora sina värdefulla start- och landningstider.
Trots att flygen inte har några passagerare ombord flyger de ändå. Foto av JC Gellidon / Unsplash
Redaktionen
Det skrivna är alltid viktigare än skribenten. Därför är de flesta artiklar skrivna av många par händer.
Tack vare vaccinationer och vaccinationspass reser vi mer än för ett år sedan. Resebranschen har ändå inte återhämtat sig helt och till vissa destinationer säljer flygbolagen inga platser alls. Likväl fortsätter man flyga dit. I en intervju med Frankfurter Allgemeiner uppgav Lufthansas chef att man räknar med att flyga 18 000 flighter helt utan passagerare, så kallade spökflyg, under vintern 2022. Och man är inte ensam om det.
Orsaken är flygplatsernas regler. För att trafikera stora flygplatser budar flygbolagen på de bästa ankomst och avgångstiderna, så kallade slottar. De tilldelas flygbolagen årligen och en bra slot kan kosta tiotals miljoner kronor om året. Exempel på bra slottar kan vara en sen tid från Heathrow mot Arlanda, en av de första morgonflygen mot Paris Charles de Gaulle från Landvetter eller ett kvällsflyg från Newark som landar på Kastrup i gryningen. Enligt en EU-lag måste ett flygbolag använda sin slot åtta gånger av tio gånger, annars förlorar de den och tiden bjuds då ut till det av de andra flygbolagen som betalar bäst.
Färdigt!
Din prenumeration har startat!
Bra!
Vill du ha ännu fler förklaringar? Skaffa ett betalt abonnemang och få tillgång till allt!
Välkommen tillbaka!
☝️ Tips! För att slippa logga in varje gång, tillåt din webbläsare att spara
cookies. Läs mer om hur du gör: Chrome,
Safari, Explorer
Utmärkt!
Nu har ditt betalda abonnemang startat!
Tack!
Din betalningsinformation är uppdaterad.
Tyvärr kunde vi inte uppdatera din betalningsinformation.