Vi älskar att löpning är gratis och att det något man kan göra när man känner för det och att det därmed är ett lätt sätt att hålla kroppen i ordning. Men för att komma igång måste du skaffa rätt löparskor och rätt bh och det är inte läge att vara dumsnål.

Skor

Skorna först: det innebär inte att du behöver köpa de fräsigaste skorna som finns där ute, men att du ska köpa de som passar för dig. Eller rättare sagt: som passar dina fötter och är löpning något nytt i ditt liv är det ännu viktigare. Allra bäst är att gå till en specialistbutik, låta dem kolla på dina fötter och föreslå vad som passar din fot.

Generellt sett är stötdämpning viktigare än stöd om du sätter ner foten normalt. Experterna kommer kunna säga om du överpronerar (det här när din fot viker sig när du sätter ner den) och att du därför behöver en mer uppbyggd sula, eller om en neutral sula funkar. Med fel sko får du ont.

Sportbh

För kvinnor är det lika viktigt att investera i en välsittande bh som en bra sko, eftersom det inte bara gör löpningen bekvämare utan också är bättre för brösten. Samma sak här: be om råd, prova olika sorter, läs på. En sportbh som nästan passar är lika kass som en som inte passar alls.

Allt annat?

Hur är det med pulsmätare, sportklockor och löpkläder då, tänker du? Svaret är att du ser och känner dig coolare i det, men att du egentligen behöver något av det för att komma igång. Ladda hem en app i telefonen istället (vår favorit är Runkeeper) och spring i det du känner dig bekväm i.

Börja lugnt

I början ska du ändå inte springa fort eller långt, utan ta det lugnare än du tror för att vänja dig. Fokusera överhuvudtaget inte på hur fort eller långt du springer, utan att du springer. Och sedan varför du springer. Alla har sitt eget skäl.