Det var för att högtidlighålla kristnandet av Irland som St Patricks Day började firas i USA på 1600-talet, men idag är det också ett firande av allt irländskt. Idag klär sig alla med Irländskt ursprung i grönt (eller bär en klöversymbol eller något litet grönt i alla fall), besöker kyrkan (om de är troende) sjunger sånger, och dricker irländsk öl.

På många platser ordnas också en parad, särskilt i USA dit miljoner irländare emigrerade samtidigt som svenskarna flyttade till Amerika. Fattigdom var även deras huvudskäl att flytta men eftersom de kunde språket hade de mycket lättare att bli framgångsrika än svenskarna.

St Patricks Day sägs vara den mest firade nationella högtiden i världen utanför hemlandet, eftersom irländare finns lite överallt. Allra mest firas det förstås i engelskspråkiga länder. Bakgrunden till att kyrkan valde datumet är att Irlands främsta skyddshelgon sankt Patrick dog den 17:e mars 461 e.Kr.

St Patrick. Foto: Drew Beamer / Unsplash

Att en religiös minnesdag kunnat utvecklas till något så stojigt och stimmigt och glatt beror delvis på konsumtionen av öl och whiskey. Trots att 17:e mars ofta ligger mitt i fastan tillät nämligen kyrkan undantag från alkoholförbudet just denna dag. Det förklarar också varför dagen är så förknippad med just alkoholkonsumtion.

Det gröna färgen symboliserar förstås den gröna ön, men också treklövern som enligt legenden användes för att förklara den kristna treenigheten vid kristnandet av den karga ön i kanten av Europa.

Idag ser man lika ofta fyrklövern användas, nu som symbol för lycka. På St Patricks Day ska så mycket som möjligt färgas grönt. Att lysa upp offentliga byggnader med grönt ljus är en relativt modern grej, liksom att färga kakor, drinkar eller profilbilder i sociala media.

Chicago River färgas grön på St Patricks day.

Den allra största färgningen sker i Chicago där själva floden är grön för en dag. När denna tradition började på 1960-talet användes kemisk färg men idag används naturliga (men hemliga) ingredienser.