Det tog inte lång tid efter att Marie Kondos bok The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing kommit ut i USA 2014 innan den blev en bästsäljare. Året efter utsåg tidningen Time henne till en av de hundra mest inflytelserika personer det året och det dröjde inte länge innan boken gavs ut på svenska, Konsten att städa : förändra ditt liv med ett organiserat hem.

Idag har Marie Kondo fans över hela världen som vittnar om hur hennes KonMari-metod har förändrat deras liv. Och sedan Netflix gav henne en egen serie har hon fått miljontals nya fans och följare.

Det är inte konstigt eftersom den metod hon använder – KonMari – är ett helt nytt och mera effektivt sätt att sortera och förvara sina saker, samtidigt som man gör sig av med det man inte behöver.

Vad går metoden ut på?

Marie Kondos sätt att organisera och göra sig av med saker – KonMari-metoden – är i grunden ett annat sätt att förhålla sig till alla de saker vi samlat på oss.

Men målet med metoden är mer än att bara organisera alla våra grejer – även om det är en bonus – utan att skapa en plats fylld med saker som skänker glädje, istället för att vara fylld med saker som stressar oss. Om tanken på att besöka ditt vindsförråd, en viss garderob eller garaget gör dig kallsvettig vet du vad vi pratar om.

För att tillämpa metoden behöver man tillämpa sex grundregler.

1. Bestäm dig

Halva jobbet är att bara bestämma sig för att ha färre saker och organisera sitt hem bättre. KonMari-metoden kräver tid och ansträngning. Men när du har bestämt dig för att satsa på det och har din målbild klar (mer om det i nästa punkt), kan du städa med glädje och få mer ordning i vardagen.

2. Fundera på hur städandet kan förändra ditt liv

Ja, det låter lite pompöst, men om du tänker på hur mycket tid du lägger på att leta efter saker eller att det aldrig känns riktigt fridfullt hemma för att du har så många grejer kan du hitta motivationen du behöver.

3. Gör dig av med grejer först

Börja alltid med att plocka ut de saker du inte vill ha och lämna bort dem. Ett kännetecken för människor som aldrig verkar bli klara med att organisera och städa är att de försöker att organisera allt utan att göra sig av med något. Börja med att göra dig av med grejer du inte vill ha så är det ”bara” det som är kvar som du behöver organisera.

Innan man slänger något föreslår Marie Kondo att man tackar varje pryl för vad de bidragit till. Det kan låta lite corny men det är faktiskt rätt fint, och gör att det känns mindre onödigt att göra sig av med onödiga saker. Vi säger tack till den jättestora cowboyhattarna i rosa skumgummi som gjorde att vi blev festens mittpunkt på den där Vilda Västern-festen 2012, och tack till den gråa kappan i oklar material för att den fick oss att känna oss som Nora i alla fall en gång.

4. Tänk kategori, inte rum

En central teori i KonMari-metoden är att ta en sak i taket och organisera hemmet efter kategori, inte plats. När du rensar bland dina plagg rensar du bland alla plagg, inte bara i garderoben i sovrummet. Nä, lådan på vinden ska med, liksom ytterkläderna i hallen. Samma sak med böcker – organisera alla böcker på en gång, inte bara kokböckerna i köket.

5. Följ checklistan i rätt ordning

Man städar enligt en viss turordning och avviker inte från den. Varför? För att man inte får det. Punkt slut.

6. Hitta glädjen

Metoden handlar faktiskt inte om att göra sig av med det man inte behöver utan om att behålla allt som ger dig glädje. Har du redan sett serien kan du inte ha missat att Marie Kondo tjatar om saker som ”sparks joy!” men det är för att inställningen är rätt. Fokusera på att välja rätt, inte välja bort. Det handlar också om att ha en positiv inställning. Fråga dig själv om något ger dig glädje eller vad det är som gör att du blir stressad eller känner obehag inför något.