🎧
Lyssna på avsnittet: SpotifyApple AcastAmazonGoogle m.fl.

Utanför Karlskrona ligger en fabrik som tillverkar tätningsprodukter och använder ett gummi som är av väldigt hög kvalitet. Det blir en del avfall och restprodukter och när Karin Svensson såg det tänkte hon att “Det borde man kunna göra något åt”. Hennes funderingar på hur man skulle  ta tillvara spillet. ledde till en idé som gör att man kan hänga upp gardiner utan att behöva sy.

Det här är inte den enda idén Karin Svensson haft men den var en av anledningarna till att hon startade Roomington Design vid sidan om sitt vanliga jobb. “Jag tror nog att jag är ganska grym på att komma på idéer.” konstaterar hon. Svenssons knep för att utveckla sina idéer är att prata med andra och det gjorde hon redan från början. Vänner och bekanta tyckte absolut att hon skulle sälja den vidare och det gjorde att hon vågade satsa på idén. Hon vet att det krävs att idén håller hela vägen för att det ska vara värt att satsa. “ Det är otroligt mycket jobb bakom, så det gäller att hitta någonting som man känner att ‘det här tror jag på’ “säger hon.

Svensson har valt att fortsätta jobba kvar på fabriken, samtidigt som hon utvecklar sitt eget företag vid sidan om. Det gör att hon inte behöver känna någon press. Och om det skulle gå dåligt har hon ändå jobbet kvar. Svensson har inte tänkt så mycket på framtiden, visar det sig. Hon räknar inte med att det ska gå dåligt, men har inte tänkt så mycket på om det skulle bli en succé heller.“Men det är klart att går det bra så måste man ju kanske ta och tänka efter: Vad är nästa steg?”

Svensson berättar i avsnittet om vad hon lärt sig när det gäller att dra nytta av all den välvilja, kunskap och engagemang som finns runt omkring sig, samt vad hon ångrade att hon inte gjorde när hon startade.

Sportmentaliteten ledde till eget företag

Det kanske är så att oavsett om man vill springa fem mil, tappa fem kilo eller bli företagare, så är det viktigaste att komma igång. Det var så Christian Malmström gjorde när han startade eget som coach i Karlskrona. Han rekommenderar att man börjar med hemsidan. “För då tvingas man sätta ord på sitt erbjudande och man tvingas släppa ut någonting till världen som andra kan se”. Det var så Malmström gjorde och vips började kunder att kontakta honom för att bli coachade i triathlon.

Malmström har provat på många roller i yrkeslivet och han gillar att pröva olika saker. Han har funnit att det inte är så stor skillnad mellan att bestämma sig för att börja öva för ett maraton eller att bestämma sig för att starta eget. Att vara konsekvent, avsätta tid och agera är lika viktigt i båda fallen.

Just tiden är något många upplever som ett hinder men Malmström tror att det är som med företagande som med träning. “Jag tror att de allra flesta har tiden om man gör det till en prioritet och man kan också periodisera sitt liv, brukar jag säga. När man pratar om träning så brukar man prata om periodisering, det vill säga man tränar olika, på olika sätt på olika delar av året beroende på när man vill vara i toppform.”

Precis som inom träning är det viktigt att lägga tid på företagandet, säger Malmström. “Sen handlar det mycket om att få in den dagliga rutinen, och det behöver inte vara så långa eller tuffa pass, utan att få in kontinuiteten, få in göra någonting litet varje dag.”

I avsnittet ger Malmström fler råd och berättar bland annat hur viktigt det är att reflektera över om det är värt att hålla på med det man gör, och mäta om man kommit närmare målet.


Rådgivaren gillar idén att starta vid sidan om

Faktarutan görs i samarbete med Almi, som också sponsrar avsnittet. För information om vad Almi kan göra för dig - läs mer på almi.se/tasteget

Joakim Sandell är rådgivare vid Almi, som är vår samarbetspartner för den här säsongen av Nästa Steg. Han tycker att det är en bra idé att starta vid sidan om en ordinarie anställning, särskilt om företaget väntas ha en lång startsträcka. Han berättar att man ska tänka på flera saker:

  • Kolla vad avtalet säger. Om man kommer på en uppfinning eller idé och vill dra igång företagandet ska man först kolla avtalet med arbetsgivaren. Det finns något som heter Lagen om arbetsgivarens rätt till arbetstagares uppfinning.
  • Tydlighet är A och O. Stäm av med familjen innan du drar igång. Att starta eget påverkar både tid och ekonomi. Till exempel kan din sjukpenninggrundande inkomst sjunka dramatiskt.
  • Se till att ha en plan B. Om det skulle gå dåligt gäller det att kunna kliva ur sitt företagande utan stora skulder. Bestäm vad äventyret får kosta och när det är läge att avsluta.

Ladda ner och lyssna

🎧 Du hittar avsnitt 27 av podden "Nästa steg" i din poddapp: Spotify, Apple, Google, Acast, Amazon/Audible m.fl.