Vad Vi Vet.

Vad Vi Vet.

Share this post

Vad Vi Vet.
Vad Vi Vet.
Djurkyrkogården på Djurgården
Copy link
Facebook
Email
Notes
More

Djurkyrkogården på Djurgården

Bara ett stenkast från Kaknästornet i Stockholm ligger en begravningsplats i en glänta i skogen. Den kan vara den största av sitt slag i världen.

Per Grankvist
Jan 02, 2022
∙ Paid

Share this post

Vad Vi Vet.
Vad Vi Vet.
Djurkyrkogården på Djurgården
Copy link
Facebook
Email
Notes
More
Share
På kyrkogårdens största gravstenen man läsa ”Chi-Wu Vårt pyre 10/7 1945 − 17/11 1959 Älskad”. Vilket djur som ligger under stenen är inte känt men det har uppenbarligen begravts under en period när kyrkogården formellt inte längre användes och befann sig i förfall. Foto: Djurkyrkogården på Djurgården.

I mer än 150 år har stockholmarna begravt hundar, katter, zebrafinkar, hästar, papegojor, sköldpaddor, kaniner, kråkor och igelkottar här, mitt i Nationalparken. Det finns även en egen minneslund för hamstrar och marsvin.

Djurkyrkogården på Djurgården, även kallad Kaknäs Djurkyrkogård, är Sveriges äldsta aktiva och kanske världens största begravningsplats för husdjur. Den äldsta graven tillhör hunden Nero och är från 1870-talet. Hans husse var författaren August Blanche som begravt honom på Blanches Malmgård på nuvarande Östermalm. När gården gjordes om till bostadskvarter något decennium efter Blanches död flyttades Neros stoft till Djurkyrkogården som samtidigt uppläts till stockholmarnas husdjur.

På 1940-talet upphörde djurkyrkogården formellt men det hindrade inte människor att fortsätta att lägga sina djur till sista vilan på platsen. Ett av de djuren som begravdes här samtidigt som djurkyrkogården började förfalla var cirkushästen "Don Juan" som medverkat i Ingmar Bergmans film Det sjunde inseglet (1957).

När Svenska Kennelklubben kom överens med staten om att arrendera marken i början av 1990-talet beskrevs platsen som "en djungel". En av de drivande krafterna var Erik Vesterberg som i rollen som kyrkogårdsföreståndare återställde kyrkogården till fint skick under de följande åren. För många blev han även känd som en uppskattad begravningsvärd med en stor empati. Han förstod att även små husdjurs frånfälle kunde vara grund för en stor, djup sorg och ägde förmågan att stötta de som tvingats säga farväl till en familjemedlem.

Sedan år 1993 är det åter tillåtet att begrava husdjur på denna plats. Djuren måste vara kremerade. Djurgårdens Djurkyrkogård ger även råd om veterinär och kremering till de som misstänker att deras husdjur inte har långt kvar.

Se ett urval av gravarna på djurkyrkogården

Keep reading with a 7-day free trial

Subscribe to Vad Vi Vet. to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.

Already a paid subscriber? Sign in
© 2025 Bildningsaktiebolaget Vad Vi Vet.
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start writingGet the app
Substack is the home for great culture

Share

Copy link
Facebook
Email
Notes
More