EU har behov av en ny migrationspolitik, något som Tyskland hoppas kunna skynda på under de kommande sex månaderna när man är ordförandeland. Tysklands inrikesminister kallade det tidigare i veckan för "skamligt" att medlemsländerna inte lyckats enas om en ny politik trots att flera år gått sedan den förra akuta krisen.

Till skillnad mot en tidigare, mer generös hållning kan Socialdemokraterna nu tänka sig ett riktmärke för asylpolitiken, där Sverige bara tar emot den andel flyktingar om motiveras av folkmängden. En stramare hållning i migrationspolitiken var bland annat det som bidrog till att det danska systerpartiet gick framåt i senaste valet, och återtog socialdemokratins historiska kärnväljare: arbetarklassens män.

Det är en väljargrupp som Moderaterna också vill locka med en ännu striktare politik. Det största hindret för det, anser M, är att Miljöpartiet som ger S dåligt samvete genom att kalla politiken för oansvarig, ur ett mänskligt perspektiv. (Därav betoningen av ansvar i Ulf Kristerssons inlägg på Facebook.)

Både S och M är överens om att alla uppehållstillstånd borde vara tidsbegränsade i framtiden. För att få ett permanent tillstånd ska då krav på bland annat försörjning och språk- och samhällskunskaper ställas. Förslaget bekymrar UNHCR som ser tidsbegränsningen som det största hindret för en fungerande integrationspolitik.