De flesta påsar sallad du finner i handeln kommer från Italien och Spanien. Det beror på att de har ett jämnare klimat och att säsongen för att odla på friland är mycket längre. Under en stor del av året saknas därför färska svenska grönsaker. Inomhusodling kan ändra det. Sedan något år finns faktiskt storskalig inomhusodling av sallad i Sverige och försäljningen av svenskodlad sallad ökar.

En av de största aktörerna är Ljusgårda i Tibro som odlar nära 10 ton sallad i veckan i en före detta möbelfabrik. De märker av ett ökat intresse från konsumenter. “Dels gillar folk att köpa svenskt, dels märker kunderna skillnad i smak och dels håller vår sallad mycket längre” säger Erik Lundgren, en av de tre grundarna till Ljusgårda. “Med den tekniska utvecklingen som skett de senaste åren finns ingen anledning till att Sverige inte skulle kunna vara helt självförsörjande inom fem år.“ Ett av de stora problemen med sallad, spenat och andra bladväxter från södra Europa är att den har så kort livslängd. Det är inte växternas fel, utan beror på hur de blir behandlade för att klara den långa resan till svenska kunder.

👉
Förklaringen är publicerad i samarbete med Ljusgårda. Den har genomgått samma faktagranskning som övriga artiklar på Vad Vi Vet för att säkerställa att den är korrekt.

Bladen kyls ner efter skörd, transporteras på långtradare från kontinenten till Sverige, där de sorteras, tvättas och torkas flera gånger för att få bort rester från bekämpningsmedel och smuts. (Enligt Livsmedelsverkets kontroller är halterna av bekämpningsmedelsrester i allmänhet låga hos utländska livsmedel, men de förekommer i bland annat i sköljd sallad.) Ironiskt nog är det tvättningen som gjort att även ekologisk sallad ibland har spår av bekämpningsmedel, eftersom man använt samma vattenbad som den icke-ekologiska salladen.

Hursomhelst, innan bladen hamnar i påsen för distribution är de alltså inte längre färska och dessutom ganska mörbultade. Det är alltså förklaringen till varför bladen blir dåliga så fort.

Eftersom sallad som odlas inomhus inte behöver skyddas från skadeinsekter behöver den inte besprutas alls. Därför behöver den inte heller tvättas efter att den skördas utan kan packas direkt. Det innebär att salladen är helt färsk när den hamnar i påsen - och det gör att den håller sig mycket längre. (Orsaken till att man säljer sallad i påse är att förlänga hållbarheten eftersom den skyddas från syre, som gör att salladen åldras snabbare.) Det minskar onödigt matsvinn och sparar därför också pengar för dig.

Det är ljuset som påverkar smaken. Foto: Anna Hållams för Vad Vi Vet.

Ljuset styr smaken

Det som gör att många kunder uppskattar smaken av svensk sallad är att inomhusodlarna blivit experter på att skapa optimala odlingsförhållanden. Salladen odlas på höjden för att spara plats och ljusförhållandena är optimala. “Vi kan styra ljuset för att både stimulera bladtillväxt och maximera smak.” förklarar Lundgren. Inne hos Ljusgårda badar salladen i ett lila ljus, vilket  bidrar till de optimala växtförhållanden för just denna sallad  “Ljusförhållandena är faktiskt bättre här än utomhus, i alla fall ur plantornas perspektiv.” fortsätter Lundgren.

Trots att plantorna ser kraftiga ut blir vattenåtgången minimal eftersom man återvinner allt vatten i systemet. Även om italienska och spanska odlare blivit duktiga på punktbevattning de senaste åren ställer den stora vattenförbrukningen ändå till det eftersom både Italien och Spanien har haft vattenbrist de senaste åren.

Även om inomhusodlingen kräver energi för att driva många av de processer som sker naturligt ute på fälten, blir den totala klimatpåverkan mycket lägre av svensk sallad än av utländsk sallad. Man slipper traktorer och framförallt slipper man helt de utsläpp som kommer från kyltransporter med långtradare över hela kontinenten. Importerad mat står för över 60 procent av matens klimatpåverkan, enligt Naturvårdsverket. Ljusgårda använder dessutom bara förnyelsebar energi, säger Lundgren.

Att tonvis med sallad odlas på höjden inne i den gamla möbelfabriken i Tibro syns inte på utsidan. Men Erik Lundgren menar att ett steg på vägen för att Sverige ska bli självförsörjande på sallad är att konvertera gamla industribyggnader till moderna inomhusodlingar och på så sätt skapa jobb lokalt på många platser i Sverige. “Det finns hur många gamla industribyggnader som helst som bara står tomma. Vi skulle kunna odla sallad, spenat och ruccola i varenda en av dem!”

Ju närmare kunderna som salladen odlas, ju längre blir hållbarheten. Från att salladen skördas hos Ljusgårda i Tibro är den ute i butik inom bara ett par dagar.

När du väljer sallad från Ljusgårda bidrar du till att Sverige slipper importera sallad från utlandet. Idag finns salladen över hela landet på Willy’s, Hemköp, Tempo, Mathem och även i över 300 ICA butiker. Om din butik inte har den så kan du be din handlare köpa hem den åt dig.

Sverige skulle kunna vara självförsörjande på sallad. Foto: Anna Hållams för Vad Vi Vet.