🎧
Lyssna på avsnittet i din poddapp: SpotifyAppleGoogle • m.fl.

Sverige är ett land av många kulturer och ingenstans är det lika synligt som i Malmö. Där bor människor från nästan alla världens nationer – bara några stycken saknas. Det sägs att bara New York var fler nationaliteter än Malmö. Det har inte alltid varit så.

För hundra år sedan var de flesta svenskar födda och uppvuxna i Sverige. I den mån det fanns utlänningar kom de flesta från Danmark, Norge eller Finland. Sverige var inte ett invandrarland, man var ett utvandrarland.

I Sverige fanns därför inte heller någon religiös mångfald att tala om. När Ebrahim Umerkajeff bosatte sig Sverige under 1800-talets första år var han landets första muslim och två decennier senare var muslimerna kanske bara ett dussin. Så hur blev Sverige ett invandringsland?

Simon Sorgenfrei är docent i religionsvetenskap och verksam vid Södertörns högskola där han är föreståndare för Institutet för forskning om mångreligiositet och sekularitet. Han har även skrivit boken De kommer vara annorlunda svenskar som handlar om Sveriges första muslimer.

I avsnitt 93 av vår förklarande podd "Perspektiv" hör du Sorgenfrei bland annat tala om:

  • Sveriges första muslimer.
  • Hur Sverige organiserade sig för att öka invandringen under rekordåren.
  • Hur man lite yrvaket ställde sig frågan om hur man skulle förhålla sig till alla de som kom.

Ladda ner och lyssna på avsnittet

🎧 Du hittar avsnitt 93 av podden "Perspektiv" i din poddapp: Spotify, Apple, Google, m.fl