Håll dig inne och lär dig mer
Det känns passande på något sätt att den konstigaste våren i mannaminne ska följas av en sommar med det konstigaste vädret i mannaminne. Juli har inte varit så kallt som nu på 60 år och inte långt ifrån mina hemtrakter på Bjärehalvön där jag spenderar sommaren slogs det köldrekord härom veckan.
Men det är likväl semester för många av oss (i alla fall ett litet tag till) och det innebär en möjlighet att läsa böcker, lyssna på poddar (t.ex om BLM) och lära sig nya saker. Denna version av Redaktörens urval speglar detta, och jag har rotat fram artiklar och poddar som ger dig fördjupning inom en rad områden, och som kan förbättra sin semester - om vädret skulle fortsätta vara så här kallt.
- Glöm inte heller att du som prenumerant har tillgång till massor med aktuella förklaringar på vår sajt. Du behöver inte ens något lösenord - ange bara din mejladress så skickar vi en länk för att logga in.

De viktigaste händelserna i veckan
Innan vi kommer till tipsen, här är några av de grejer i veckan som kräver förklaringar.
- Presidentvalet - I nästa vecka presenterar Joe Biden sin kandidat till vicepresidentposten. En av de namn som nämns oftast i förhandsspekulationerna är Kamala Harris. Kandidaten måste likväl leva upp till de tre huvudkriterier som Bidens kampanjstab satt upp och som vi rapporterade om för några veckor sedan. Donald Trumps förslag att skjuta på valdagen (som skulle innebära ett lagbrott) var inget annat än ett sätt att avleda uppmärksamheten från det faktum att USAs BNP sjönk med anmärkningsvärda 32,9 procent 🥶 (omräknat till årsnedgång) under årets andra kvartal, eller -9,5 procent jämfört med samma kvartal föregående år. Även hans beslut att sätta in federala trupper i flera städer blir mer logisk om man ser det ur ett valrörelseperspektiv.
- Stockholm Pride Årets pridefestival är digital, och synen på kön och sexualitet i samhället är fortfarande förvånansvärt binärt. (Det är det inte.) En sak är klar och det är att många kommer vifta med regnbågsflaggan i olika sammanhang. Tidigare i veckan förklarade vi den intressanta historien bakom flaggan.
- #challengeaccepted Den populära utmaningen på Instagram handlade inte alls om Turkiet som många hävdade, men däremot lyckades många turkiska kvinnor använda den för att lyfta upp ett allvarligt problem: det utbredda våldet mot kvinnor i Turkiet.
- BLM Den här rörelsen kommer prägla samtalet i samhället länge framöver. Därför är det klokt att läsa på (här hittar du alla våra förklaringar) skaffa sig några av de böcker som just nu klättrar på topplistorna, se några av de BLM-relaterade filmer som blivit populära eller lyssna på poddar om vad det innebär att inte vara vit i ett samhälle som vårt.
Fördjupning och förbättring
Många av oss har inte så lång tid kvar på semestern, men det finns råd att ge till de som vill avsluta på topp och/eller vill bli lite bättre.
- Förstå behovet av närhet. Vi rör våra telefoner oftare än vi rör våra partners. Lyssna på när hjärnforskaren Helena Backlund Wasling förklarar det psykologiska fenomenet "hudhunger" och varför beröring är så viktigt.
- Läs en bok till. Om du vill ha lite tips på bra böcker i alla möjliga genrer, ta del av mina 200+ tips här.
- Sola smart. Det har varit si och så med solen hittills i sommar, men det är ändå bra att förstå hur solskyddsfaktorer funkar, och varför även mörkhyade behöver det. Solskyddsfaktor är förstås också något som behövs i det perfekta semesterapoteket.
- Minska din föräldraångest Förra året gjorde vi en podd kallad Sämst i världen? där experter fick ge tips till oss föräldrar som ibland känner oss hopplöst otillräckliga. Lyssna på kloka råd om skärmtid på sommaren (för både vuxna och barn), om hur man får barnen att röra mer på sig och hur man i allmänhet hanterar rädslan för att semestern inte blir som man hoppas. (Om du ännu inte använder Spotify för att lyssna på poddar finns de förstås överallt annars också.)
- Planera din nästa semester med tåg. När restriktionerna släpper kanske det är läge för en höstresa i Europa? Vi har rest över 1000 min i Europa och kartlagt hur du bokar, planerar och reser smartast.

Jobba hemifrån lite till - förbättra dina videomöten utomhus
I samarbete med Kapitel 8 | Att ta möten utomhus är ett smart sätt att ta tillvara på sensommarvädret trots att man jobbar. Men det är inte alltid så enkelt att lyckas med att se så där bra och professionell ut som man önskar när man ska ha ett viktigt möte på distans. Eftersom vår hyresvärd på Kapitel 8 råkar vara experter på att skapa bra förutsättningar för möten, bad vi dem att hjälpa oss förbättra sommarens videomöten.
- Sätt kameran i ögonhöjd. För att få bra ögonkontakt behöver kameran vara i ögonhöjd. Att stirra ner på datorns eller telefonens lins gör inte bara att du syns i en ofördelaktig vinkel i mötet utan kan också ge dig smärta i rygg och nacke.
- Justera ljuset. Komplettera dagsljuset med en portabel porträttlampa som slätar ut skuggor i ansiktet och får dig att se piggare ut.
- Fixa ljudet. Bilden i all ära, men ljudet är avgörande för ett bra möte. Att koppla in en diskret mygga gör underverk för ljudet.
👉 Gå till vår sajt där du hittar du fler konkreta råd och en komplett lista över utrustningen vi använt för att förbättra våra möten.
- Där kan du även ladda ner en somrig bakgrundsbild till Zoom och Teams för att se lite snyggare ut.
💁🏼♂️Det var allt för idag! Tack för att du läst Redaktörens Urval! Bjud in en vän att starta sin egen prenumeration på veckobrevet här! (Bästa argumentet: Vi filtrerar nyhetsflödet åt dig och sammanfattar det på 5 minuter varje helg.)
📲 För dagliga uppdateringar - följ oss på Instagram, Facebook, LinkedIn eller Twitter.
Uppdatering 200801:
I en tidigare version av artikeln uppgavs felaktigt att USAs BNP sjönk med 32,9 procent under det andra kvartalet. Det beror på att USAs Bureau of Economic Analysis av tradition redovisar BNP-utvecklingen extrapolerat till helår, istället för i jämförelse med samma kvartal föregående år, vilket var 9.5 procent. Texten har korrigerats och uppdaterats för att reflektera detta.