Eftersom det inte finns några bevis för att appen delar information förefaller dock skälen bakom Indiens och USAs agerande snarare vara politiska än strategiska.

Appen blev en omedelbar succé när den lanserades 2016 och populariteten har fortsatt. Under det första kvartalet 2020 blev är TikTok den tredje mest installerade appen i världen

TikTok ägs av ByteDance, ett teknikbolag med huvudkontor i Peking, och bolaget har anklagats för att samla in mer data om sina användare än vad som är nödvändigt. I februari 2019 bötfälldes bolaget för att man felaktigt samlade in data om sina yngsta användare i USA. Den amerikanska regeringen är orolig över att den kinesiska regeringen använder appen för att samla in data om amerikaner, något som fått den amerikanska militären att förbjuda TikTok på sina telefoner.

I början av juli förbjöd Indien 59 kinesiska appar, däribland TikTok, av samma skäl. Det var ett hårt slag för TikTok eftersom appen haft flest användare i Indien, enligt BBC. Förbudet, som kom oväntat, verkar ha en koppling till de våldsamheter som utbröt mellan länderna i början av juni, vid gränsen i Himalaya där 20 indiska soldater fick sätta livet till. Att förbjuda kinesiska appar är ett sätt för Indien att visa Kina att man kan ge igen på olika sätt.

I en intervju på Fox News sa utrikesminister Pompeo att regeringens "tittar på" att förbjuda TikTok och rådde amerikaner att inte använda kinesiska appar som TikTok om de inte vill att "deras privata information ska hamna i det kinesiska kommunistpartiets händer".

En studie av vilken data appen samlar in konstaterade att appen mycket riktigt samlar in stora mängder data och att orsaken till det inte är tydlig. TikTok själva har gång på gång insisterat på att de inte delar data med den kinesiska regeringen. Att man meddelat att man kommer att lämna Hongkong efter att Kina infört nya säkerhetslagar där är ett sätt för företaget att försöka distansera sig från regimen.

Det amerikanska hotet att förbjuda TikTok kan även det ses i ljuset av en annan händelse: nämligen det faktum att TikTok-användare tog på sig skulden för att president Donald Trumps stormöte i Trulsa inte blev fullt. Tusentals TikTok-användare hade skaffat biljetter till mötet men dök aldrig upp, som ett sätt att förnedra presidenten.