Jag åker tåg flera gånger per månad och ett vanligt år blir det nog mellan två och tre tusen mil. Sedan jag slutade resa med flyg i största möjligaste mån (av klimatskäl) har jag med tiden lärt mig några saker som jag numera alltid gör för att göra mina långresor lite enklare och skönare.

1. Packa lättare än du brukar

Utrymmet för bagage skiljer sig mycket mellan olika tågbolag och det är därför klokt att packa snålt så att man får plats med allt i en kabinväska eller mellanstor resväska. Stora väskor är hopplösa och ständiga irritationsmoment för sina ägare, har jag noterat. Att ha rullväska går utmärkt — det enda jobbiga är att det är några ganska höga trappsteg upp på vissa tåg. Själv reser jag ofta med en 65-liters ryggsäck, eftersom jag föredrar att ha händerna fria och känner mig smidigare.

Även för längre resor packar jag väldigt lätt, särskilt på sommarhalvåret, och är noga med materialvalet för att se mindre skrynklig ut trots att jag packar i ryggsäck. Linne är förstås det perfekta materialet, rutigt ett bra mönster på skjortor och undertröjor ett sätt att slippa tvätta skjortorna så ofta. Rullar man ihop allt när man packar tar det mindre plats. Lägg med en uddakavaj i linne, en tröja i merinoull högst upp i ryggsäcken och du är redo för det mesta.

Jag reser dessutom ofta i en tunn dunväst med mycket fickor, både för att slippa ha allt i händerna och för att det kan vara kyligt på tågen när det är varmt ute och de sätter luftkonditioneringen på max. Träningskläder behandlade med Polygiene gör att de inte luktar apa, trots att man har dem i ryggsäcken, och löpshortsen kan förstås dubblera som badbyxor om man skulle bo nära någon simbassäng.

Köp en prenumeration som passar dig! 🫵 Då kan du läsa hur många förklaringar du vill! Ingen bidningstid. Avsluta när du vill.
För att läsa färdigt förklaringen - skaffa ett gratiskonto!