På Facebook är man tvungen att använda sitt riktiga namn, vilket inte alls passar tonåringar i stånd med att utforska och utveckla sin identitet, menar Taylor Lorenz som skriver om ungdomskultur i the Atlantic. Enligt henne har Facebook blivit helt irrelevant för dagens ungdomskultur, eftersom kidsen inte alls hänger där. Här är fler saker vi vet om Gen Z:s förhållande till Insta. (De tycker det är cringe-igt att säga Instagram, ungefär som att säga velociped om cykel.)

Insta är favoritplattformen för tonåringar, särskilt för unga tjejer som tycks leva liv som är sammanflätade med plattformen. Det är både deras tv och deras mejl, för att använda ålderdomliga liknelser. De allra flesta har ett huvudkonto och minst ett sekundärkonto. Huvudkontot fungerar som en publik hemsida, vilket inte minst märks på att deras riktiga namn ofta syns i användarnamnet. I detta flöde postar de oerhört noga utvalda inlägg och det är sannolikt det här kontot som deras föräldrar, släktingar och lärare kan följa. Ett konto för en vuxen publik, med andra ord.

På det sekundära kontot publicerar man sina riktiga bilder under falskt eller obegripligt namn. Kontot kallas inbland för ”Finsta” (Fejk-insta) och här finner man de roliga bilderna med vännerna, ögonblick och infall och genomgående de minst redigerade bilderna tonåringen publicerar av sig själv.

Några kan ha ännu fler konton, typ ett konto bara för memes eller där de uttrycker andra sidor av sig själv, går lite djupare och där de kan hitta nya vänner.

Insta är med andra ord det perfekta moderna sociala mediet eftersom det tillåter folk att uttrycka identitet på ett flytande sätt, vilket ju är exakt vad man önskar i tonåren. Det gör det lätt att gå igenom en ny fas. En av anledningarna till att tonåringarna skyr Facebook är den rigida strukturen där all dokumenteras kronologiskt på ett sätt som är svårt att redigera i efterhand. Går man igenom en Goth-fas är det däremot lätt att starta ett nytt konto, kallad det goth666, posta en massa mörka saker och leta nya vänner. Men när fasen är över raderar man kontot och slipper plågas av att det är kvar på nätet för evigt.

De nya vänner man hittat kan lätt bjudas över till andra konton, eller så fortsätter man chatta/messa med dem i appen. Många unga gillar instas gruppchattfunktion eftersom alla vännerna finns på plattformen från början, och för att funktionen är en aning dold i appen.

Hur mycket skärmtid de har är inte det viktiga, det viktiga är vad de använder skärmen till och hur de själva förhåller sig till det. Dagens tonåringar tycks överlag ha ett mera hälsosamt förhållande till de sociala medierna än äldre generationer. Samtidigt som nätet kan uppfattas som farligare och giftigare än någonsin – inte minst på insta och youtube där de unga hänger – har tonåringarna fler profiler på fler plattformar och exponeras därför till fler idéer – på gott och ont – än äldre generationer.

När man går på högstadiet och gymnasiet provar man olika identiteter och politiska åsikter på samma sätt som man experimenterar med olika klädstilar och det är klokt att inte ta allt på för stort allvar. Man ska minnas att unga är skeptiska till auktoriteten av naturen och det är bra. Så oroa dig inte för mycket. The kids are alright.