Tillhör du de som gått över till att tvätta kallt? Bra gjort i så fall! Det sparar ju mängder av energi och sånt syns på elräkningen.

Att vi förknippar tvätt med hett vatten är en rest från förr. Då kokade man tvätten därför var det mest hygieniska alternativet med tanke på hur sällan man tvättade.

Idag tvättar vi betydligt oftare (alldeles för ofta faktiskt eftersom varje tvätt sliter på plaggen) vilket gör att kläderna bara är lätt smutsade när de ryker i tvättkorgen. Det gör samtidigt att det går åt mer energi och beroende på vilken sorts energi du har (miljömärkt och förnyelsebar energi är bäst), så kan det även påverka klimatet.

Vid en lätt smutsighetsgrad är de höga temperaturerna onödiga. Visste du att de flesta av dina kläder kan tvättas i mellan 15-30 grader med särskilt tvättmedel för låga temperaturer (finns överallt)? Det gäller t.ex. t-shirts, kjolar, byxor och skjortor som sällan blir mer än lätt smutsiga. Om kläderna är skitigare kan du skruva upp temperaturen till 30-40°.

Om tyget bara har några enskilda fläckar kan du använda fläckborttagning direkt på det angripna stället, låt det verka i några timmar och tvätta sedan alltihopa på 30 grader. Oavsett hur kallt du tvättat är det den gamla regeln som gäller: tvätta så sällan du kan eftersom det sliter på plaggen.