Efter 16 år vid makten avgår Angela Merkel som förbundskansler i samband med årets val i Tyskland. Vi går igenom hur valsystemet fungerar.
Efter 16 år som förbundskansler avslutade Angela Merkel i veckan sin sista debatt i den tyska förbundsdagen efter 16 år som kansler. Foto: Markus Schreiber / AP via TT.
Per Grankvist
Chefredaktör och grundare av Vad Vi Vet. Tidigare har han skrivit för Sydsvenskan, Veckans Affärer och SvD med uppdrag SVT och TV4. Nominerad till årets journalist.
I Förbundsrepubliken Tyskland har alla två röster i valet till förbundsdagen, det tyska parlamentet. Valet sker vart fjärde år och då röstar man dels på den kandidat man vill ska sitta i förbundsdagen, dels röstar man på det parti vars politik man sympatiserar mest med. Det är sedan förbundsdagen som avgör vem som blir förbundskansler.
Rösterna mellan kandidaten och partiet behöver inte stämma överens, det vill säga att rösten på kandidaten behöver inte vara av samma parti som man ger sitt andra röst till. Här skiljer det tyska systemet sig alltså mot det svenska.
Man röstar likväl på både partiet och kandidaten med samma röstsedel. Alla som fyllt 18 är röstberättigade och kan rösta på plats eller i förtid. Valdeltagandet brukar ligga runt 80 procent.
Spärren till förbundsdagen är 5 procent. Undantaget görs dock för partier som representerar nationella minoriteter (exempelvis sorber, friser, romer och danskar).
Förbundsdagen är Tysklands parlament som håller till här i riksdagsbyggnaden mitt i Berlin. Foto: Markus Schreiber / AP via TT.
Färdigt!
Din prenumeration har startat!
Bra!
Vill du ha ännu fler förklaringar? Skaffa ett betalt abonnemang och få tillgång till allt!
Välkommen tillbaka!
☝️ Tips! För att slippa logga in varje gång, tillåt din webbläsare att spara
cookies. Läs mer om hur du gör: Chrome,
Safari, Explorer
Utmärkt!
Nu har ditt betalda abonnemang startat!
Tack!
Din betalningsinformation är uppdaterad.
Tyvärr kunde vi inte uppdatera din betalningsinformation.