För två veckor sedan beordrade Kaliforniens guvernör Gavin Newsom invånarna i delstaten att stanna inomhus mellan klockan 22 och 05 på morgonen. Bara i nödfall är det tillåtet att handla mat, besöka ett apotek eller gå ut med hunden.

Utegångsförbudet gäller inte hemlösa eller personer som jobbar inom vården, polisen, brandkåren eller andra samhällsviktiga tjänster. Förbudet gäller fram tills den den 21 december, men kan förlängas beroende på hur coronaläget ser ut.

Länge var det tillåtet att äta på restaurangernas uteserveringar, men för en vecka sedan blev också de tvungna att stänga. Sedan måndagen den 30 november är det också förbjudet att umgås med andra än personer ur ens eget hushåll.

Kalifornien har i skrivande stund 1, 2 miljoner smittade och nästan 20 000 döda, av knappt 40 miljoner invånare.

Los Angeles borgmästare Eric Garcetti uppmanade sent på onsdag kväll, lokal tid, invånarna i LA att ”avboka allting”. Borgmästaren uppmanade Los Angelesborna att stanna hemma, alltid använda munskydd och inte träffa någon utanför det egna hushållet.

Det är med andra ord i princip samma uppmaning som statsminister Stefan Löven riktade till svenska folket i sitt tal till nationen den 22:a november. Att Sverige inte inför utegångsförbud beror på att regeringen inte har de juridiska möjligheterna att göra det.

Myndigheternas uppmaning är tydlig, här på en skylt i Santa Monica. Foto: Peppe Öhman för Vad Vi Vet