Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT

Reklam för Storytel | Att det som hände i Knutby skedde i en pingstförsamling har bidragit till att det är ett av de mest omskrivna kriminalfallen i svensk media. Vi sammanfattar en del av vad vi vet om en historia som rymmer misshandel, sexualbrott, mord och stort psykiskt lidande.

Ett mord med märkliga motiv

Natten den 10 januari 2004 skjuts Alexandra Fossmo, fru till en av församlingens pastorer, Helge Fossmo, till döds. En annan församlingsmedlem som är granne till paret Fossmo, skottskadas vi samma tillfälle svårt. Gärningskvinnan är en annan församlingsmedlem, paret Fossmos barnflicka, Sara Svensson, som i media kom att kallas just ”barnflickan”.

Svensson fälls för mord och mordförsök, Helge Fossmo fälls för att ha förmått Svensson att utföra gärningen genom att påverka henne att tro att det var Guds vilja. Under utredningen framkommer att Svensson och Fossmo har haft en sexuell relation under ett flertal år, och att Fossmo dessutom har haft en sexuell relation med frun till den skottskadade grannen.

Mordet, rättegången och den efterföljande medierapporteringen leder till att det framgår att församlingen inte fungerat som andra Filadelfiaförsamlingar. Men det skulle ta lång tid innan de skyldiga ställs inför rätta.

Den numera nedlagda Filadelfia församlingens tidigare församlingslokal i Samhället Knutby i Uppland. Foto: Pontus Lundahl / TT

Åsa Björk blir Kristi brud

Filadelfiaförsamlingen i Knutby grundades 1921 och var en helt vanlig traditionell pingstförsamling under drygt sju decennier. Dit kom Åsa Björk 1993 efter att ha lämnat sitt arbete som barnledare i Uppsala Pingstkyrka. Anledningen till att hon lämnade var att Jacobsson hade öppnat upp sitt hem för ungdomar, även nattetid, på ett sätt som inte ansågs passande av församlingen och hon uppmanades därför att säga upp sig själv.

En av dessa ungdomar är Patrik Waldau som bor med sin familj i Knutby, drygt 40 km väster om Uppsala. Efter uppbrottet från Uppsala Pingstkyrka flyttar Jacobsson hem till honom och hans familj. Hon är då 28 år och nyskild. Han är 16 år. Tre år senare gifter de sig och hon tar hans efternamn och blir Åsa Waldau.

Sedan hon började arbeta i församlingen i Knutby har hon förändrat den i grunden och fått den att växa, till stor del genom ungdomar som blir nya församlingsmedlemmar. Församlingen fick även ännu en föreståndare, Helge Fossmo flyttade till Knutby med sin familj och som fick en tjänst som föreståndare. Efter att hans fru omkommit i vad polisen ansåg vara en olycka i hemmet gifte Fossmo om sig med Åsa Waldaus yngre syster Alexandra, och hon tog hans efternamn.

Åsa Waldau hade vid den här tiden en hög ställning i församlingen och anses så småningom vara trolovad med Jesus, som när som helst ska komma och ta med sin brud och andra trogna församlingsmedlemmar till himlen. Hon fick då sitt smeknamn “Kristi brud”.

Åren går och medlemmarna fick höra att det blir allt viktigare att göra sig redo för Jesu ankomst. Före detta medlemmar rapporterar om hur de på olika sätt får engagera sig i beredskapen, ofta genom fysiskt och psykiskt våld och ofredande. Det handlar bland annat om krav på att visa uppskattning för Åsa Waldau genom presenter och kärleksbevis, vilket i vissa fall inkluderar sexuella handlingar med de högt uppsatta. Målet är att vara ”rätt” i Guds ögon, för att inte hamna i helvetet förklarar Waldau. Felaktigt beteende bedöms frekvent av ledningen och bestraffas med misshandel, glåpord och utfrysning.

Filadelfia Knutby pekas ut som sekt

Resultatet av Knutbydramat är förutom de fällande domar som leder till att både Helge Fossmo och Sara Svensson lämnar församlingen, att Filadelfiakyrkan i Knutby i stor utsträckning blir utpekade som en sekt av media. Även företrädare från Pingströrelsen ifrågasätter församlingen, som på grund av trycket utifrån blir en allt mer sluten församling.

Trots mordet på Alexandra Fossmo, rättegång och efterföljande bevakning av media, håller sig Filadelfiakyrkan i Knutby intakt i många år. Det är först när det kommer fram att en av församlingens främsta pastorer, Urban Fält, har haft sexuellt umgänge med flera kvinnor i beroendeställning inom församlingen som Knutby Filadelfia börjar krackelera.

Teckning från rättegången mot de före detta Knutbypastiorerna Åsa Waldau, Peter Gembäck och Urban Fält. Illustration: Ingela Landström / TT

Domar faller, men det psykiska lidandet består

Fjorton år efter Knutbydramat, 2018, läggs Filadelfiaförsamlingen i Knutby ned efter påtryck från församlingsmedlemmar. Den 14 januari 2020 inleds rättegången mot pastorerna Waldau, Fält och Gembäck i Filadelfiakyrkan i Knutby. De är åtalade för misshandel, sexualbrott och olaga tvång på flera av församlingens medlemmar. Anmälan som leder till åtal och senare dom, görs av Peter Gembäck, en av de tre.

När domen faller vittnar före detta församlingsmedlemmar om en viss upprättelse, men för tidigare brott, nu preskriberade, kommer ingen upprättelse. Före detta medlemmar i församlingen vittnar om den psykiska påfrestning de genomlidit genom åren och som satt livslånga spår.

Linnea Kuling. Foto: Storytel

Hur är det att växa upp i en sekt?

Lyssna på Linnea Kulings berättelse "Knutbyflickan" om hur det var att växa upp i Knutbysekten. Där berättar hon med egna ord om livet i Kristi bruds innersta krets – en plats där ljus och trygghet vändes till totalt mörker.