Det beror dels att de kliniska testerna av de nya mRNA-vaccinerna undersökt hur många som blev sjuka i covid-19, och dels på att SARS CoV-2 är ett virus där det är möjligt att bli smittad utan att få symptom, så kallad asymtomatisk smitta.

Om vaccinerade personer sprider viruset kan de smitta andra i sin närhet och därmed utsätta ovaccinerade personer för fara.Det gör att man inte kan återgå till att leva "normalt" efter sin vaccination utan även fortsättningsvis bör följa alla rekommendationer för att motverka spridning av viruset.

De två vaccin som blivit godkända för användning av läkemedelsmyndigheter har utvecklats av Pfizer och Biontech (kallat Comirnaty) respektive av Moderna. De ges i två doser med några veckors mellanrum. Båda vacciner är godkända i USA, medan EU bara hunnit godkänna Pfizer/Biontechs vaccin. Det är detta som ges i Sverige.

Enligt de kliniska studier läkemedelsföretagen gjort har Modernas vaccin en effekt på 94,1 procent (mätt två veckor efter den andra dosen). Motsvarande siffra för Pfizer/Biontechs vaccin var 95 procent (fyra veckor efter den första dosen). Det innebär att vaccinerna visat sig skydda mot att utveckla covid-19 i mer än nio fall av tio. Båda vaccinerna är säkra och effektiva.

De nya vaccinerna kommer att likväl spela en avgörande roll för att minska dödstalen i samhället, särskilt bland de riskgrupper som just därför får vaccinet först. De är effektiva och säkra och tillsammans med andra åtgärder som att tvätta händerna ofta och hålla avstånd till andra minskar det risken för att bli sjuk.

"Det gick skitbra” meddelade en nöjd Karin Johannesson som var först ut att vaccineras mot Covid-19 i Region Skåne. Här flankerad av sjuksköterskorna Helle Wictor och Margarita Gavriilidou på vårdcentralen i Råå på söndagen efter att hon vaccinerats. På söndagen inledes vaccinationerna mot Covid-19 med mRNA vaccin från Pfizer/Biontech över hela Sverige. Foto: Johan Nilsson / TT (båda bilderna)

Det är också bättre att bli vaccinerad än att bli smittad. Idag vet vi inte hur lång tid ett skydd ett naturligt skydd av en infektion kan ha, och risken för att bli allvarligt sjuk eller att dö i covid-19 på kuppen är mycket större än när man får vaccin. Med ett vaccin får man antikroppar som skyddar mot sjukdomen utan att behöva lida av den.

Perspektiv på coronaviruset, vaccinet och hur olika regeringar hanterat pandemin
En av USAs främsta experter på hur man förebygger, upptäcker och hanterar utbrott av smittsamma sjukdomar är gäst i avsnitt 51 av “Perspektiv”
-