För att underlätta för dig som ska rösta i höst har vi på Vad Vi Vet skapat den här sidan som vi kommer uppdatera fram till valdagen. Här sammanfattar vi forskningen inom de valfrågor som svenskarna tycker är viktigast, vi summerar partiernas politik, vi förklarar skillnader mellan de olika politiska nivåerna och vilka beslut som fattas på vilken nivå.

Valdagen är söndagen den 11:e september. Då lägger du din röst på det parti som du tycker bestämma vem som ska styra i kommunen, regionen (f.d. landstinget) och riksdagen, tre olika nivåer i samhället med olika funktioner. Kommunerna sköter det lokala, riksdagen den nationella och regionerna det som är för stort för enskilda kommuner men för regionalt för riksdagen, vilket i huvudsak handlar om sjukvård och kollektivtrafik.

👍
I våra kanaler på Instagram, Facebook och Snapchat publicerar vi förklaringar av grejer som är kopplat till valet. Det är ett enkelt sätt för dig att lära dig något nytt varje dag, utan ansträngning!

Utgå från dig själv när du väljer parti

Ingen kan hålla koll på alla frågor och utvärdera vad partierna tycker i dessa frågor. Det är därför inte så konstigt att valkompasser är populära. De är dock helt ovetenskapliga och riskerar att förvirra dig mer än vad de hjälper dig och därför ska du inte lita på dem.

Det är klokare att utgå från dig själv och de frågor du bryr dig om. Att hitta det parti som är bäst för dig är enkelt.

  1. Identifiera dina hjärtefrågor. Du har antagligen två till tre frågor som du verkligen brinner för och då är de dessa frågor du ska låta vara avgörande i ditt val.
  2. Ta reda på fakta inom dessa frågor. Vilka är de stora problemen och vad säger forskningen om hur de ska lösas? (Scrolla ner för att hitta våra genomgångar av de största områdena.)
  3. Utvärdera partiernas politik utifrån forskningen. När du läst på kan du utvärdera de förslag som partierna lagt inom olika områden. De som har vettigast förslag inom alla dina hjärtefrågor är ditt parti.

1. Identifiera dina hjärtefrågor

Vilka frågor du brinner för kan bara du svara på, men sannolikt känner du det på dig. Välj de två, tre frågor som du tycker är viktigast för Sveriges framtid och utgå ifrån dem. Välj inte fyra frågor och absolut inte fem frågor eftersom ditt val då blir alldeles komplext. Du måste ju ha tid att läsa på ordentlig inom var och en av dessa frågor.

Val i Stadsbiblioteket i Göteborg. Foto Björn Larsson Rosvall / TT

2. Skaffa fakta om de viktigaste valfrågorna

För att underlätta för dig har vi tagit reda på fakta om de frågor som svenska folket är mest intresserade av i valet. (Vi har utgått från Novus undersökningar och kompletterat det med egna undersökningar.) Vi adderar hela tiden fler förklaringar.

3. Utvärdera partierna utifrån den fakta du lärt dig

När du vet vad som gäller inom en viss fråga är det dags att kolla vilken politik partierna vill föra inom detta område. Notera att alla partier inte har förslag på alla områden. Om två partier tycks ha jämbördiga förslag är det dags att låta ideologin avgöra.

Tänk också på att kolla på vilken nivå som politikerna fattar beslut om din hjärtefråga. Om exempelvis förlossningsvård är en av dina hjärtefrågor så är det viktiga att du röstar på det parti som har vettigast förslag i regionvalet, men inte i riksdagsvalet eller kommunvalet. Där kan du istället rösta på det parti som har bäst tankar om klimatfrågan respektive äldreomsorgen.

Här är våra sammanfattningar av riksdagspartiernas politik, i bokstavsordning.