För att underlätta för dig som ska rösta i höst har vi skapat den här sidan som vi kommer uppdatera fram till valdagen. Här sammanfattar vi forskningen inom de valfrågor som svenskarna tycker är viktigast, vi summerar partiernas politik, vi förklarar skillnader mellan de olika politiska nivåerna och vilka beslut som fattas på vilken nivå.

Klicka på länkarna nedan så kommer du direkt till de förklaringar vi skapat om just det området.En sak kan du vara säker på: vi kommer inte publicera några åsikter eller spekulationer. Det får andra göra. Vi publicerar bara vad vi vet.

👍
I våra kanaler på Instagram, Facebook och Snapchat publicerar vi varje dag förklaringar av grejer som är kopplat till valet. Det är ett enkelt sätt för dig att lära dig något nytt varje dag, utan ansträngning!

Vad valet handlar om

Den 11:e september är det valdag. Då lägger du din röst på det parti som du tycker bestämma vem som ska styra i kommunen, regionen (f.d. landstinget) och riksdagen, tre olika nivåer i samhället med olika funktioner. Kommunerna sköter det lokala, riksdagen den nationella och regionerna det som är för stort för enskilda kommuner men för regionalt för riksdagen, vilket i huvudsak handlar om sjukvård och kollektivtrafik.

1. Utgå från dig själv när du väljer parti

Ingen kan hålla koll på alla frågor och utvärdera vad partierna tycker i dessa frågor. Det är därför inte så konstigt att valkompasser är populära. De är dock helt ovetenskapliga och riskerar att förvirra dig mer än vad de hjälper dig.Det är därför klokare att utgå från sig själv.

  1. Identifiera dina hjärtefrågor. Du har antagligen två till tre frågor som du verkligen brinner för och då är de dessa frågor du ska låta vara avgörande i ditt val.
  2. Ta reda på fakta inom dessa frågor. Vilka är de stora problemen och vad säger forskningen om hur de ska lösas? (Scrolla ner för att hitta våra genomgångar av de största områdena.)
  3. Utvärdera partiernas politik utifrån forskningen. När du läst på kan du utvärdera de förslag som partierna lagt inom olika områden. De som har vettigast förslag inom alla dina hjärtefrågor är ditt parti.

Tänk också på att kolla på vilken nivå som politikerna fattar beslut om din hjärtefråga. Om exempelvis förlossningsvård är en av dina hjärtefrågor så är det viktiga att du röstar på det parti som har vettigast förslag i regionvalet, men inte i riksdagsvalet eller kommunvalet. Där kan du istället rösta på det parti som har bäst tankar om klimatfrågan respektive äldreomsorgen.

Val i Stadsbiblioteket i Göteborg. Foto Björn Larsson Rosvall / TT

2. Skaffa fakta om de viktigaste valfrågorna

Vi har utgått från Novus undersökningar om vilka frågor som svenska folket är mest intresserade av inför valet och kompletterat det med egna undersökningar om var vår publik är mest intresserade av. Vi adderar hela tiden fler förklaringar.

3. Utvärdera partierna utifrån fakta

När du vet vad som gäller inom en viss fråga är det dags att kolla vilken politik partierna vill föra inom detta område. Notera att alla partier inte har förslag på alla områden. Om två partier tycks ha jämbördiga förslag är det dags att låta ideologin avgöra.