En engelsk prinsessa som helgonförklarades av katoliker och vars krafter ansågs nyttiga när häxor skulle skrämmas i väg har bidragit till att vi i norra Europa högtidlighåller kvällen innan hennes heliga dag.
Valborgselden brinner på Musikkullarna i Västra Hamnen i Malmö i solnedgången. Arkivfoto: Johan Nilsson / TT
Peppe Öhman
Jeanette "Peppe" Öhman har en pol. mag. i statsvetenskap och en Master of Arts i Specialized Journalism. Hon rapporterar även för SVT och Yle och tidigare jobbat på Finlands utrikesministerium.
Traditionen grundar sig på högtidlighållandet av den heliga Valborg. Hon var enligt legenden en engelsk prinsessa som under 700-talet hamnade i Tyskland där hon blev abbedissa (föreståndare för ett nunnekloster) och bidrog till att kristna tyskarna. Efter sin död i februari år 777 eller 779 (uppgifterna är osäkra) blev Valborg helgonförklarad den första maj 870 av den katolska kyrkan och det är därför hennes minne började firas den dagen. (Hon är bland annat skyddshelgon för rabiessmittade.)
Heliga Valborg var en abbedissa, som enligt legenden var en engelsk prinsessa som kallades till Tyskland av Bonifatius, ärkebiskopen av Mainz, för att hjälpa till att kristna tyskarna. Foto: Johnny Chicago/ Wikimedia med CC-licens.
Det är alltså dagen för hennes helgonförklaring - inte hennes dödsdag - som högtidlighålls, men det är likväl kvällen innan högtidsdagen som de flesta firar henne. Det hör samman med att en av heliga Valborgs krafter ansågs vara att hon skyddade mot onda andar.
Färdigt!
Din prenumeration har startat!
Bra!
Vill du ha ännu fler förklaringar? Skaffa ett betalt abonnemang och få tillgång till allt!
Välkommen tillbaka!
☝️ Tips! För att slippa logga in varje gång, tillåt din webbläsare att spara
cookies. Läs mer om hur du gör: Chrome,
Safari, Explorer
Utmärkt!
Nu har ditt betalda abonnemang startat!
Tack!
Din betalningsinformation är uppdaterad.
Tyvärr kunde vi inte uppdatera din betalningsinformation.