Våld mot kvinnor i hemmet har länge varit ett problem i Turkiet. Enligt en studie om våld mot kvinnor i Turkiet som publicerades 2018 har fyra av tio turkiska kvinnor mellan 15 och 60 fått utstå fysiskt eller sexuellt våld av sina partners. Orsakerna till det utbredda våldet beror enligt studien på flera samverkande faktorer kopplade till individen (exempelvis barngifte, lägre utbildningsnivå, barndomstrauma), relationen (multipla partners, olyckliga relationer och arrangerade äktenskap), samhället (fattigdom, brist på stöd för kvinnor, arbetslöshet) och kulturen (acceptans för idén att mannen som överlägsen och har rätt att styra över kvinnor, acceptans för våld i hemmet, traditioner och bristande lagstiftning gällande kvinnors rättigheter).

Enligt en studie publicerad i Journal of Forensic and Legal Medicine av offer i staden Adapazarı / Sakarya i nordvästra Turkiet var det vanligt att offren blivit bortgifta tidigt och att deras män är arbetslösa, men att det sociala trycket från den egna familjen och mannen gör att offren inte rapporterar brotten.

Ibland misshandlas kvinnorna så svårt att det blir deras död, och andra gånger är det syftet med våldet. Hedersrelaterat våld och så kallade "hedersmord" har blivit allt vanligare i Turkiet. Under 2019 blev 474 kvinnor mördade av sina partners eller släktingar, vilket är den högsta siffran på över ett decennium där antalet ökat varje år. Siffran kommer från den ideella organisationen Kadın Cinayetlerini Durduracağız (Vi ska stoppa kvinnomorden), som för statistik eftersom regeringen inte gör det.

Prognosen för 2020 är att siffran kommer att bli ännu högre, en tragisk följd av att många par befunnit sig i karantän till följd av coronaviruset. (Detsamma gäller även i Sverige, där flera kvinnojourer vittnar om att fler kvinnor söker hjälp.)

Mordet på Gültekin en symbol för ett större problem

Mordet på den 27-åriga studenten Pınar Gültekin har blivit en symbol för Turkiets alarmerande höga mordtal när det gäller kvinnor, och har lett till protester och debatter i sociala media. Gültekin dödades tidigare i sommar av sin före detta partner, som nu sitter häktad för mord.

Den brutala misshandeln som orsakade hennes död och den likskändning som hennes före detta partner utsatte henne för betraktas som resultat av den kvinnosyn som odlas i landet. De få män som åtalas för brott mot kvinnor brukar ange att de agerade impulsivt, eller hävdar att de är religiösa och som samtidigt klär sig snyggt under rättegången, får ofta korta straff. Det har hänt så ofta att det blivit en uttryck för varför de inte får de domar de förtjänar: "slipsrabatt".

Brottet sammanfaller med regeringens försök att försvaga kvinnors ställning i samhället ytterligare. Regeringen överväger att lämna Istanbulkonventionen, den internationella överenskommelse som förbinder Turkiet att ha lagar som skyddar kvinnor mot våld i hemmet. (Även Polens regering överväger att lämna konventionen.) Trots att konventionen är uppkallad efter den plats där den signerades 2011 har landets regeringen inte förändrat lagstiftningen i den utsträckning man förbundit sig till.

En vaka för Gültekin och andra offer för våld i hemmet hölls i stadsdelen Beşiktaş i Istanbul samt i tre andra städer under tisdagen. "Vi finns här, Pınar, vi kommer att ställa dem till svars" ropade kvinnorna samtidigt som de viftade med flaggor och fanor.

Kvinnorna på filmen ovan kräver att regeringen ska lägga lika stor kraft vid att försöka männens våld mot kvinnor som de gör på att hålla tillbaka kvinnor i samhället. En av talarna frågar folkmassan vad de vill säga till de som vill häva Istanbulkonventionen och folkmassan svarar "ni är medskyldiga". (De ropar också 6284, vilket är en referens till den turkiska lag som skyddar kvinnor och som nu är hotad.