Vänsterpartiet är i grunden ett socialistiskt och feministiskt parti som under det senaste decenniet börjat prata allt mer om klimatfrågan. Trots att partiet står allra längst till vänster i svensk politik har man genom åren konstant rört sig högerut.

Fram till 1990 hette partiet Vänsterpartiet Kommunisterna (VPK), dessförinnan Sveriges Kommunistiska Parti och ännu tidigare Sveriges socialdemokratiska vänsterparti, vilket speglade att man hade rötterna i arbetarrörelsen.

Idag är man ett modernt parti på vänsterkanten som leds av partiledare Nooshi Dadgostar. Politiken genomsyras av två centrala idéer: tanken på att slå vakt om alla människors lika rättigheter, och att skapa ett samhälle där man är solidarisk mot varandra. Det gör bland annat att Vänsterpartiet är mycket aktiva i HBTQI-frågor, och att man exempelvis driver frågan om att åldersgränserna för ändring av juridiskt kön och medicinsk könskorrigering ska avskaffas.

Vänsterpartiet tycker att det högsta ämbetet och förtroendeuppdraget i ett land ska tillsättas enligt demokratiska principer. Det är orsaken till att man vill avskaffa monarkin, en fråga man knappast driver aktivt men ser som en principfråga.

Partiets viktigaste frågor i valet 2022 handlar om att öka jämlikheten genom att minska ekonomiska skillnader, öka tryggheten på arbetsmarknaden och driva på klimatomställningen.

Öka jämlikheten i samhället