[Publicerad i samarbete med Google] Har du upplevt att du pratat med en kompis om något ena stunden och sedan sett en annons som handlade om just detta kort därefter? Det är lätt att förstå hur den moderna myten om att tekniktjänsterna avlyssnar oss kan uppstå, men förklaringen är att du inte är så unik som du tror och att tjänsterna blivit allt bättre på att förutspå vad du är intresserad av.
Låt oss börja med att avliva myten om avlyssning. Om Google, Meta (som äger Facebook och Instagram), Apple och Amazon verkligen skulle spela in allt vi säger via våra telefoner eller smarta assistenter skulle det kräva massor med kapacitet för att lagra och analysera det. Det skulle dessutom gör att våra telefoner aldrig kunde gå i viloläge och därmed kraftigt minska batteritiden.
Om det varit sant skulle vi dessutom få annonser för allt möjligt vi pratar om, även sånt vi inte alls är intresserade av att köpa. Att vi måste säga assistentens namn innan vi frågar dem är alltså ett smart sätt av dem att se till att de endast lyssnar när vi verkligen vill fråga dem något.
Att du likväl kan få en annons för något du pratat med en kompis om beror sannolikt på att du redan klickat på annonser för en sådan produkt, att du tidigare sökt på den (och kanske glömt bort det), eller att du påminner om andra som sökt på annonsen. Det kan också bero på att du befunnit dig på en viss plats - har du varit i Sälen så kan du få exempelvis se annonser från annonsörer som vill nå Sälenbesökare.
Dina uppgifter och ditt beteende skapar data
De allra flesta tjänster skapar och sparar data, men olika plattformar sparar olika mycket information om dig. De som vet mest om dig är de plattformar som har koll på när du är född och vilka vänner du har eftersom du berättat det för dem. Med hjälp av den informationen du gett och ditt beteende kan de klumpa ihop dig med andra som har liknande intressen och visa dig samma annonser.
När du ser en annons för en gräsklippare kan det alltså bero på att du bor i samma område som folk som sökt på gräsklippare, att du är med i en grupp som heter “Vi som klipper gräs” eller att du klickat på en länk om vad man behöver för att klippa gräs.

Trots att du inte gett lika personlig information till Google kan de ändå förstå vad du vill se. Det mest avgörande är nämligen vad du söker på. Enligt Sara Övreby på Google Sverige är de frågor vi ställer till sökmotorerna ofta mycket mer specifika än de vi ställer till våra vänner. “Vi kanske frågar en kompis om tips på ett bra ställe att köpa utomhusplagg, men vi googlar ‘jacka, vattentät, grön’ och det är därför det dyker upp annonser för gröna jackor.” Google behöver egentligen inte veta mer än så, och det är också orsaken till att man även kan använda sökmotorn utan att vara inloggad. “Den viktigaste signalen är när du söker efter en specifik produkt” säger Övreby.
Google kan också klumpa ihop dig med andra som har liknande intressen, vilket gör annonserna ännu mer relevanta eftersom Google så småningom förstår att du är en person som tycker om att gå i skog och mark. “Vi bryr oss egentligen inte om att det är just du som gillar det, utan det viktiga är att vi förstår att du ingår i en sådan grupp för att kunna visa dig relevanta annonser,” förklarar Övreby.

Google ger dig kontroll över din information
Eftersom allt man gör på nätet lämnar digitala spår och data bör man fråga sig vad som sparas och varför? “Om tanken om personlig integritet inte finns med från början när man programmerar olika saker, så finns risken att man sparar mer data än man behöver, 'för säkerhets skull'” förklarar Övreby. “Vårt jobb på Google är att ställa oss frågan om hur mycket som egentligen är relevant och nödvändigt att spara för att göra användarens upplevelsen så bra som möjligt - och det är egentligen ganska lite.” Sedan 2015 har Google gjort det möjligt att se exakt vilken information de sparat, via en tjänst som heter Safety Center och som alla Google-användare kommer åt.
Där kan du ställa in vad du vill att Google sparar om dig, kolla vilken information som Google redan sparat om dig och ditt beteende, och exempelvis se vilka frågor du ställt till Google-assistenten. Du kan också se vilka antaganden som Google gjort, exempelvis om de tror att du bor i villa och är intresserad av trädgård (och därmed får se gräsklippare-annonser) eller om du är intresserad av att gå i naturen. Du kan också ta bort de kategorier som du inte tycker stämmer.
“Det är jätteviktigt för oss att man faktiskt kan ta reda på vilken information som finns sparad om en. På det sättet har användaren kontroll och kan känna sig trygg i att fortsätta använda våra tjänster. Som användare skulle jag däremot vara skeptisk till tjänster som inte berättar vilken information de sparar”, säger Sara Övreby.
Du kan också göra en privacy checkup på Google för att enkelt förstå hur du kan skydda din data. Under 2021 tog över 300 miljoner människor den chansen. “Vi vill att fler och fler ska bli medvetna om det här, bland annat arbetar vi med olika påminnelsefunktioner” säger Övreby.
Google har också gjort det möjligt att snabbt kolla hur säkert ens lösenord är och därmed minska risken för att någon tar sig in på ditt konto. Tillsammans med tjänster för att stoppa phishingförsök (när någon vill få dig att lämna ut ditt lösenord) i din mejl minskar det risken för att du blir lurad på nätet.
För att bestämma vilken information som du vill att Google sparar om dig, gå till myaccount.google.com och gör en privacy checkup. Google ger dig full kontroll över din data. Passa samtidigt på att byta lösenord för att undvika att bli hackad - Google erbjuder en lösenordshanterare också.