Vad som startade som en serie vittnesmål mot en filmproducent i The New York Times hade sex veckor senare blivit en global rörelse, där kvinnor från hela världen vittnade om #metoo, att de också blivit offer för olika former av övergrepp. Upprop om förändring förenade kvinnor i olika branscher. Kända och inflytelserika män tvingades bort under förödmjukande former. Andra lämnade sina poster självmant och diskret.

De omedelbara effekterna var tydliga men de långsiktiga följderna är svårare att överskåda. En person som kan ge det perspektivet är skådespelaren Eva Röse som blev en av förgrundsfigurerna för #tystnadtagning, ett upprop i film- och teaterbranschen.

I det här avsnittet av Perspektiv av pratar hon med Per Grankvist om vad som hänt, och vad som inte hänt, om undertryckt ilska, om varför #metoo blev så stort i Sverige samt om varför det är så viktig att bli maktmedveten — för både kvinnor och män. Och så pratar vi förstås om dessa män — förövarna i teaterbranschen som alla känner till — och deras totala frånvaro av ursäkter.

Lyssna på avsnittet

Klicka nedan eller så hittar du podden i Apple Podcaster, Spotify, Acast, Google Podcast och i alla andra appar där du hittar poddar.