Sveriges ornitologers förening uppskattar att över 300 000 svenska hushåll ställer ut fågelbord varje vinter. Maten de hittar där är ett viktigt tillskott i fåglarnas diet som gör tillvaron enklare under de kallaste månaderna då de behöver fett för att klara kylan. Ställ fågelbordet där du kan se det - fåglarna är sällan rädda och det är ju alltid skoj att se fåglar!

När flyttfåglarna gett sig av kan man plocka fram fågelbordet, men inte innan. På så sätt lurar man inte de arter som migrerar att stanna kvar längre än nödvändigt. Hur länge och hur ofta du matar dem är upp till dig - de tar inte skada om du slutar lägga ut mat eller glömmer fylla på någon dag utan hittar andra matställen i närheten.

Man bör vänta med att börja mata fåglarna tills flyttfåglarna har gett sig av söderut, detta för att inte ”lura” dem att stanna längre än nödvändigt. När du väl börjat lägga ut mat, kan du fortsätta hela vintern om du vill. Men fåglarna tar inte skada av om du slutar eller glömmer fylla på någon dag, de hittar snabbt nya matställen i närheten.

Ska du köpa nytt fågelbord ska du undvika öppna bord där fåglarna kan sitta mitt i maten. Sikta på de som har ett hus eller behållare i mitten för frön och nötter och där fåglarna bara kan sitta på en kant utanför. Det minskar risken för att maten förorenas av fågelspillning och det blir dessutom lättare att hålla rent i fågelbordet. Att de spiller runt om bordet gör inget - andra fåglar kommer att hitta och plocka upp det. Har du ett befintligt fågelbord ska du använda det - att rengöra det då och då är inget stort problem och då slipper du köpa ett nytt.

På gamla sorters foderbord riskerar maten kontamineras av fågelspillning men om man gör rent det med jämna mellanrum är det inget stort problem. Foto: Jacek Dylag / Unsplash

Vad ska man ge fåglarna?

För att klara kylan behöver fåglarna energi och i så koncentrerad form som möjligt. Tidigt på morgonen är fågelborden ofta välbesökta, då fåglarna laddar om med nya fettreserver. Detsamma gäller under eftermiddagen, då fåglarna äter för att klara nattens kyla.