Forskare larmar om hur takten för den globala uppvärmningen ökar i en rasande fart, och den stora boven i dramat är de ökade koldioxidutsläppen.

Koldioxid är en lurig gas. Vi har, precis som med andra gaser och vätskor, svårt att visualisera dess vikt. Vi tänker ofta på vätskor och gaser ur perspektivet volym, snarare än vikt. Och vi har betydligt svårare att föreställa oss vikt än volym. Därför har vi också svårt att förstå hur mycket gas som vi faktiskt släpper ut.

Det är lätt att föreställa sig mängden av en liter mjölk, men inte lika lätt att föreställa sig ett kilo mjölk. På samma sätt fungerar det med koldioxid (CO2). För att reda ut relationen mellan vikt och volym har vi räknat och satt koldioxiden i perspektiv.

Hur översätter man koldioxidens vikt till volym?

En mindre bil som kör 10 mil förbränner cirka 8 liter bensin. Bensinen väger cirka 6 kilo, men orsakar 15 kilos koldioxidutsläpp i form av en ofärgad, luktfri gas.

Anledningen till att utsläppen väger mer än själva bränslet är att det oxideras vid förbränning. Syreatomer förenas alltså med kolatomer, vilket gör att utsläppen väger mycket mer än själva bränslet.

För att göra detta lite mer begripligt och sätta det i ett sammanhang: Ett ton co2-utsläpp fyller en normalstor villa på 140 kvadratmeter med strax under fyra meter i takhöjd.

Och om du har 1,5 mil till jobbet släpper bilen, under ett år, ut koldioxid som fyller den villan med råge. Du fyller samma villa, från golv till tak, om du kör bilen fram och tillbaka mellan Stockholm och Malmö fem-sex gånger.

Hur mycket utsläpp orsakar en köttbit?

En annan koldioxidtjuv är nötkött. Enligt Naturvårdsverket var köttkonsumtionen i Sverige 66 procent högre 2018, jämfört med 1960. Och sedan 1990 har nötköttskonsumtionen i Sverige ökat med 40 procent. 2018 räknades den totala köttkonsumtionen per person och år till 84,1 kilo. Vet du hur mycket koldioxidutsläpp det ger?

Nöt och får är idisslande djur, som på grund av sin fodersmältning orsakar väldigt stora utsläpp av metan. Ett kilo svenskt nötkött orsakar mellan 23-39 kg växthusgaser. Det innebär att din fredagsbiff på 200 gram släpper ut ungefär 6 kg koldioxid!

Sammantaget innebär detta att medelsvensken genom bara sin köttkonsumtion årligen fyller runt två villor på 140 kvadratmeter med koldioxid. Per person. Den siffran gör biffens eftersmak lite mer bitter, och lite mindre umami. Så frågan du behöver ställa dig själv är, är din biff med bea på fredag tillräckligt god för att vara värd två villor av koldioxidutsläpp?

Räkna på dina koldioxidutsläpp och få ytterligare perspektiv här eller använd WWF:s matkalkylator för att räkna på annat du lägger på tallriken.


Foto: Fredrik Sandberg / TT

220806 Korrigering. Tidigare angav artikeln felaktigt att idisslande djur släpper ut mycket koldioxid vid fodersmältning. Det är metan.