Vårt biologiska behov av mänsklig beröring är orsaken till att för tidigt födda barn placeras på sina föräldrars nakna bröstkorg. Det är också förklaringen att fångar i isoleringsceller ofta säger att de saknar mänsklig kontakt i lika hög grad som sin frihet. Fenomenet har ett namn: "hudhunger".

Det finns undersökningar som konstaterar att vi rör våra telefoner flera hundra gånger per dag. Det är oftare än vi rör vid varandra! Ja, inte ens vår partner får så mycket beröring. Och för en del människor kan det gå flera dygn innan de får möjlighet röra vid någon annan person.

Det finns bara en dryg handfull forskare i världen som intresserar sig för beröring, hur det funkar, vilka synapser som är inblandade och vilka effekter det får på vårt välmående. En av dessa är hjärnforskaren Helena Backlund Wasling vid Sahlgrenska akademin. I avsnitt 72 av vår förklarande podd "Perspektiv" intervjuas hon om kopplingen mellan beröring och förbättrade sociala relationer, om vad som är ett lagom avstånd till en annan människa (i vanliga fall) och varför vi kanske borde öva oss i att lägga handen på en främlings överarm.

Ladda ner och lyssna

Podden finns på Spotify, Apple, Google, Acast och i alla andra appar där poddar finns. Följ podden för att inte missa kommande avsnitt.