I BRÅs kartläggning av polisanmälda våldtäkter framgår det att det finns ett sätt att minska antalet våldtäkter som är effektivare än andra: män som tar ansvar. Så hur gör man det? Efter Sarah Everards tragiska öde i London bad en man om råd om hur han skulle kunna ändra sitt beteende för att minska oron hos kvinnor han möter på stan.

Han fick många förslag. Här är en sammanfattning av de vanligaste.

  1. Gå aldrig nära bakom. Håll avståndet till kvinnan framför och se till att du aldrig går nära henne.
  2. Gå över till andra sidan gatan. Om du går bakom en kvinna och det är mörkt ute, gå över till andra sidan av gatan och gå där istället.
  3. Väsnas. Det kan låta kontraintuitivt men genom att göra dig hörd gör du det lättare för andra att veta var du är och att förstå att du inte smyger dig på dem. Ring en vän och prata högt.
  4. Följ din vän till dörren. Förminska eller förlöjliga aldrig vänner som ber dig om att följa dem hem genom att säga att de överdriver. Om de hade känt sig trygga hade de gått hem själva utan att be om sällskap.
  5. Blockera inte vägen. Gå inte in i en gränd, eller i en gångtunnel eller liknande om det redan är en kvinna som går där. Vänta tills hon passerat tryggt. Att uppleva att någon kan blockera vägen är oroande.
  6. Gör något när allt inte verkar stå rätt till. Om du ser en situation som tycks ovanlig eller om någon av de inblandade ser rädd ut, gör något. Det kan bara vara något så enkelt som att ropa högt "Anna, är det du?" även om du inte vet personens namn.
  7. Lämna företräde. Många kvinnor räknar automatiskt ut var de tycker att det känns tryggt att gå. Se till att du anpassar dig efter dem och väljer en annan väg, snarare än tvärt om.
  8. Meddela dig när du springer / cyklar Att ropa "löpare/cyklist på din högersid/vänstersida" är både artigt och omtänksamt.
  9. Ge utrymme. Sakta ner när du kommer för nära. Om du vill gå fortare, gå över till andra sidan gatan. Du kan också märka när en kvinna blir rädd genom att notera när hon börjar gå fortare.
  10. Berätta om de här råden för dina manliga vänner. Det är svårt att förstå vad det innebär att känna sig rädd och orolig i en situation man själv upplever som oproblematisk. Dela med dig av de här enkla råden så att fler kan börja agera som du.