Chefredaktör och grundare av Vad Vi Vet. Tidigare har han skrivit för Sydsvenskan, Veckans Affärer och SvD med uppdrag SVT och TV4. Nominerad till årets journalist.
Trots att vädret kan variera väldigt under en kort period påverkas det av en underliggande och långsiktig logik, klimatet. Det är därför det är så pinsamt när någon ifrågasätter allvaret med klimatförändringarna genom att hänvisa till dagens eller säsongens väder.
En av de som var först med att skapa modeller som kunde koppla ihop väder och klimatförändringarna var Klaus Hasselman (Tyskland). Det skedde på 1970-talet och gjorde att man kunde skapa pålitliga klimatmodeller trots att vädret är omväxlande och kaotiskt. Han utvecklade även metoder för att identifiera specifika signaler, fingeravtryck, som både naturliga fenomen och mänskliga aktiviteter lämnar på klimatet. Hans metoder har använts för att påvisa att temperaturökningen i atmosfären beror på mänskliga utsläpp av koldioxid.
Hasselmans modeller byggde i sin tur på de modeller för att förutspå klimatförändringarna som Syukuro Manabe utvecklade redan på 1960-talet och som lade grunden för utvecklingen till dagens modeller.
Färdigt!
Din prenumeration har startat!
Bra!
Vill du ha ännu fler förklaringar? Skaffa ett betalt abonnemang och få tillgång till allt!
Välkommen tillbaka!
☝️ Tips! För att slippa logga in varje gång, tillåt din webbläsare att spara
cookies. Läs mer om hur du gör: Chrome,
Safari, Explorer
Utmärkt!
Nu har ditt betalda abonnemang startat!
Tack!
Din betalningsinformation är uppdaterad.
Tyvärr kunde vi inte uppdatera din betalningsinformation.