I februari och mars får alla pensionssparare ett orange kuvert av Pensionsmyndigheten, digitalt eller fysiskt. Det innehåller besked om hur stor din pension beräknas bli och är en påminnelse om att regelbundet se över sitt pensionssparande.  

Vi har gjort ett paket med förklaringar av hur du maximerar pensionen, får pengarna att räcka hela livet ut samt tio tips för dig som är under 35.

☝️
Skaffa ett abonnemang för att kunna läsa alla förklaringar i paketet. Det kostar mindre än 5 kr/dag! Klicka här för att hitta det abonnemang som passar dina behov.

1. Fyra knep som maximerar din pension

Enligt en undersökning som Sifo gjort åt Pensionsmyndigheten känner var femte man och drygt var fjärde kvinna oro inför sin egen pension eller livet som pensionär. Den vanligaste grunden till oron handlade om den egna ekonomin. Att ekonomin inte ska gå ihop, att man inte ska klara sig på pensionen eller att man skulle få mindre pengar att leva för. Här är vad vi vet:

Så slipper du ha ångest för pensionen
Kommer du hinna tjäna tillräckligt mycket innan det är dags att gå i pension? Här är fyra tips som vi vet maximerar förutsättningarna.

2. Förstå pyramiden för att få pengarna att räcka

Vem vill inte kunna fortsätta leva ett aktivt liv även efter pensionen? Nyckeln är förstås att planera väl och för att kunna planera måste du förstå pensionspyramiden. Här är vad vi vet:

Så får du pengarna att räcka livet ut med en aktiv ålderdom
Pension är för många unga ett ångestladdat ord. Men förstår man pensionspyramiden är det också lättare att förstå hur man ska påverka sin pension, konstaterar vår expert.

3. Kompensera pensionsbortfall under föräldraledigheten

För varje månad som pappan tar ut föräldraledighet ökar mammans framtida lön med 7 procent. Men glöm inte att ta hänsyn till pensionen också.

Poängen med jämställt föräldraskap - ur ett ekonomiskt perspektiv
Att dela lika på föräldraledighet, vabb och deltidsarbete påverkar både din ekonomi och din pension.

4. Under 35 - då vill du ha koll de på de här tipsen.

Vi bad privatekonomen Emma Persson att förklara det viktigaste att tänka på för dig som är i början av karriären.

Tio pensionstips för dig under 35
Alla känner till vad det är, men få förstår hur pension funkar och hur kommer man egentligen igång? Det är faktiskt inte så svårt att börja pensionsspara som många tror.