Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
10. Om vad som egentligen är problemet med nya Karolinska - med journalist Anna Gustafsson
0:00
-49:25

10. Om vad som egentligen är problemet med nya Karolinska - med journalist Anna Gustafsson

Det skulle ju bli så bra. Nya Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm var tänkt att bli ett flaggskepp för framtidens vård, en modell som inte bara resten av Sverige skulle vilja ta efter, utan som skulle kunna kopieras utanför våra gränser. Som bekant blev det inte riktigt så. En aldrig sinande ström av konstiga kontrakt, underliga upphandlingar och skumma skandaler är det vi förknippar med sjukhuset idag. 

Men varför? Bakom alla skandaler måste ju finnas en större bakomliggande orsak? Om någon vet så borde det vara DN-journalisten Anna Gustafsson. Tillsammans med sin kollega Lisa Röstlund har hon stått bakom flera av avslöjandena om sjukhuset, ett arbete de nominerats till Stora Journalistpriset för. De har dessutom skrivit boken ”Konsulterna - kapningen av Karolinska” (Mondial). Svaret på frågan om vad som egentligen är felet med Nya Karolinska är komplex, men vi gör vårt bästa för att reda ut dem. 

Tips på fördjupning

Allt görs liksom baklänges - verksamheten vid Nya Karolinska Solna - Jan Öhrming

Redefining Health Care - Michael Porter & Elizabeth Teisberg

Den stora omvandlingen av Karolinska” - Sveriges Radio P1 Kaliber (November 2016)

- - -

#perspektivpodden

Perspektiv görs av Vad Vi Vet. Vi filtrerar nyhetsflödet och ger dig faktabaserade förklaringar av de viktigaste aktuella händelserna. Skaffa mer fakta i dina flöden genom att följa @vadvivet Producent: Gabriella Lahti. Programledare: Per Grankvist. Följ Per på Instagram: https://instagram.com/pergrankvist


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
Per Grankvist, grundare av Vad Vi Vet, intervjuar en person som har förmågan att förklara ett aktuellt ämne med ett intressant perspektiv. Lyssna så förstår du varför podden blivit en av Sveriges populäraste vetenskapspoddar!